Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Egyre több olajcég van csődveszélyben

NRGreport | 2016.02.17. 08:12

A nyilvános piacokon forgó olaj- és gázipari cégek közel 35 százalékánál jelenleg magas a csőd valószínűsége, mivel egyre nagyobb terhet jelent a hitelek törlesztése – írja a CNBC.

A világ tőzsdéin forgó olaj- és gázipari vállalatainak közel 35 százalékánál magas jelenleg a csőd valószínűsége, a hitelek törlesztése ugyanis egyre nagyobb terhet jelent a vállalatoknak. Ezek a cégek nemcsak magas adósságállománnyal rendelkeznek, de a hiteltörlesztési képességük is egyre romlik – írja a CNBC a Deloitte legfrissebb elemzésére hivatkozva.

A Deloitte szerint az idei évben ezeknek a cégeknek nehéz döntéseket kell majd meghozniuk. Tavaly még valamilyen szinten védve voltak, főként a fedezeti ügyletek és a részvény-, valamint a hitelpiacokhoz való hozzáférésnek köszönhetően.

A szükséges nehéz döntések magukban foglalhatják egyes eszközök eladását, a részvényesek felé történő kifizetések visszafogását, még több munkavállaló elbocsátását, valamint a beruházási tervek további csökkentését.

Azoknál a vállalatoknál, ahol a csődvalószínűség magas, ott jellemzően az eszközök értéke nem éri el a fennálló kötelezettségek értékét, vagy eladósodottságuk kritikus tartományba emelkedett.

A Deloitte nem az egyetlen, mely növekvő csődveszélyre figyelmeztet az energiaszektorban, januárban a Wolfe Reserach tette közzé tanulmányát, mely szerint az amerikai olaj- és gázipari vállalatok akár harmada csődközelbe kerülhet 2017-re. A túlélés egyesek számára akkor lehetséges, ha az olaj árfolyama az 50 dollár környéki szintekre korrigál vissza – írta a Portfolio.hu.

Azt, hogy az ágazat szereplőinek mennyire fáj a jelenlegi olajárkörnyezet, jól érzékelteti az AlixPartners tanácsadócég elemzése, mely szerint az észak-amerikai olaj- és gázkitermelők minden héten közel 2 milliárd dollárt buknak.

A romló kilátásokra a hitelminősítők is reagálnak, akik a nagy elemzőházakhoz hasonlóan vágják vissza közép- és hosszabb távú olajár-előrejelzéseiket. Legutóbb az S&P lépett, mely februárban több nagy amerikai olajcéget is bóvli kategóriába tett.

A világ legnagyobb nyilvános piacon forgó olajcége, az Exxon Mobil azon kevés amerikai vállalat egyike, melyek az S&P-nél AAA-besorolással rendelkeznek, most azonban leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára került. A hitelminősítő február elején jelezte, hogy az Exxon Mobil minősítéséről 90 napon belül hoz döntést.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #olajár-csökkenés   #olajipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.