Címlap

Óriási nyereség a Főgáznál

NRGreport | 2016.02.17. 08:48

Jókora nyereséget tett zsebre a tavalyi első félévben a Főgáz nonprofit módon működő állami gázszolgáltató cég. A kormány értelmezése szerint ez a működés azt jelenti, hogy a tulajdonos nem vonja ki a nyereséget a vállalatból.

Az elvileg nonprofit állami közműcég, a Főgáz tavaly az első félévben 1,2 milliárd forint nyereséget ért el a fogyasztóitól származó bevételén – írta a Népszabadság. A vállalat 2015 egészében is milliárdos nagyságrendű profitot zsebelt be. Ez független attól, hogy tavaly ötmilliárd forint jutott felújításokra. A lap megjegyzi, hogy a Főgáz az elmúlt évben saját forrásaiból vásárolta meg a GDF Suez két vidéki vállalkozását.

A Népszabadság furcsának találja, hogy a nonprofit állami cég nyereséges. Mint azt internetes újságunk is írta friss elemzésében: korábban az egyetemes (lakossági fogyasztókat ellátó) szolgáltatók (amelyek azóta kivétel nélkül kivonultak ebből a szegmensből) arra panaszkodtak, hogy a háztartási fogyasztóktól a gázért kapott ellenérték a beszerzési árat sem fedezi.

Nagyot változott azonban az orosz gáz ára: az aktuális 180-200 dollár közötti EU-ba irányuló orosz gázexportárból azonban már csak 50-55 forintos köbméterenkénti tarifa adódik, ha pedig a prognózisokban is szereplő 170-es szint környékére csökken a kurzus, akkor (jelenlegi dollárárfolyamon) éppen feleannyiba fog kerülni az orosz gáz, mint bő egy éve. 

Annak, hogy a hatalmas áresés ellenére rövid távon mégsem várható a rezsicsökkentés folytatása, több oka is van. Az egyik ok az új állami közműholding kiépítése, illetve a szolgáltatók megvásárlása a következő években rendkívül költséges folyamat lesz, aminek forrása eddig nem látszott tisztán. A mostani trendek nyomán felhalmozódó többlet azonban már kellő fedezetet nyújthat a rendszer kialakításához, ha megfelelő helyre lehet csoportosítani a pénzt – írtuk az elemzésben.

  NRGreport
Címkék
#FŐGÁZ Zrt.   #földgáz   #gáz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.