Fenntarthatóság

Harmadába kerül majd az áramtankolás

NRGreport | 2016.02.19. 08:12

Hamarosan megsokszorozódhat a magyarországi elektromosautó-töltők száma, a piacot a villanyautó-flották terjedése mellett a szabályozás is élénkíti.

Hatalmas fordulat előtt áll a hazai villanyautózás, az eseményeket a piac mellett a szabályozás is pörgeti. Az e-töltők kötelező telepítéséről született új rendelet révén néhány éven belül országossá válhat a töltőhálózat. Igaz, ahhoz, hogy a ma még csak százas nagyságrendben üzemelő e-autókból jóval több legyen, szükség lenne az egyelőre 10-12 millió forintosnál jóval olcsóbb járművekre is. A PwC előrejelzése szerint 2024-ig Magyarországon akár 140 ezer elektromos autót is üzembe helyezhetnek – írta a Világgazdaság.

A villanyautók akkumulátorai egyelőre ingyen tölthetők fel, de ez már nem tarthat sokáig. A kereslet erősen nő, de drága a töltők telepítése és fenntartása is. Száz kilométerre vetítve azonban a hagyományosnak csak a harmadába-negyedébe kerülhet majd az áramüzemanyag, erről Jászay Tamás, az Elmű-ÉMÁSZ vállalatfejlesztési igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot. A cégpáros 42 töltőt telepített és üzemeltet, összesen 67 töltőponttal. Hálózatát több mint 160 regisztrált e-autós használja, ezek havonta együtt öt megawattórányi áramot használnak. Tavaly megduplázódott a forgalom.

A hálózat legtöbb egysége olyan „intelligens” berendezés, amely egy ingyen letölthető, okostelefonos applikációval is működik. Az Elmű-ÉMÁSZ később is hasonlókat telepítene részben üzleti alapon, részben a 150 gyorstöltő telepítését megcélzó Jedlik Ányos-terv fejlesztéseihez kapcsolódva.

Az E.ON által telepített e-töltőket önkormányzatok, vállalatok üzemeltetik. Ez a társaság is a kereslet növekedését tapasztalja, főleg elektromos autóflotta-beszerzéshez kapcsolódóan.

Sokfajta töltővel találkozhatunk az országban, köztük hazai gyártásúakkal is. Az Elmű-ÉMÁSZ német anyavállalata, az RWE váltóáramú gyorstöltőit telepíti, ezekkel átlagosan egy óra a töltés, de van a cégnek Ferihegyen ABB gyártmányú villámtöltője is, ezzel elég 25-30 perc a 80 százalékos szinthez. Ám mivel az egyenáramú villámtöltők ötször annyiba kerülnek, mint a váltóáramúak, és az üzemeltetésük is jóval drágább, ezeket csak ott érdemes telepíteni, ahol kevés az idő a töltésre. Az áramtankolást egyébként is célszerűbb arra a jellemzően napi 22 órára időzíteni, amikor amúgy is áll az autó.

Az E.ON kínálatában van német, francia és osztrák gyártmányú termék is. A cégtől fedett parkolóházakba, mélygarázsokba jellemzően váltóáramú falitöltőt kérnek, míg külszíni parkolókba, vállalatok telephelyeire pedig inkább váltóáramú oszloptöltőt. Mindegyikkel 2–4 óra a töltés. Egyenáramú villámtöltőt ez a társaság is az autópályák mellé, a városok központjába és a nagyobb e-flottát üzemeltető cégek telephelyére ajánl.

Az említett magyarországi gyártás a villámtöltők világviszonylatban legnagyobb gyártójának, a svájci–svéd ABB-nek a váci gyárában történik. „Eddig közel 3500 készüléket adtunk el, főként Észtországban, Hollandiában és Norvégiában, Magyarországon pedig közel tízet” – válaszolt a Világgazdaságnak az ABB Kft. e-mobilitás-szakértője, Balogh Attila. Az ABB gyorstöltőit eddig Budapesten, Miskolcon és Győrben telepítették. A szakember korábbi becslése szerint Magyarországon 120 – egyenként három egységből álló – gyorstöltő 50 kilométerenkénti telepítésével érhető el az autópályák teljes lefedettsége – áll a Világgazdaság cikkében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.