NRGreport
Menü

IEA: 2018-ig csökken az amerikai palaolaj-termelés

A Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb jelentése szerint a kitermelési verseny nyertese 2021-ig az USA lesz, ugyanakkor az amerikai palaolaj-kitermelés idén napi 600 ezer hordóval csökken. Az elemzés közzététele után megugrott az olajár.  

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) középtávú olajpiaci előrejelzése szerint az Egyesült Államokban nő majd a legnagyobb mértékben az olajkitermelés 2021-ig, annak ellenére, hogy a jelenlegi alacsony olajár épp az Egyesült Államokat sújtja leginkább - idézi az IEA jelentését a CNBC.   

Az IEA várakozásai szerint a kitermelés jelenlegi csökkenése 2017-re áll majd egyensúlyba, onnan kezdve pedig robusztus kitermelési növekedést prognosztizál. 

A kitermelési hajsza másik nyertese Irán lesz, amely a nemzetközi szankciók alól felszabadulva épp a napokban jelentette be, hogy napi 700 ezer hordóval növelné a kitermelést annak érdekében, hogy ne veszítsen piaci részesedést. 

Az IEA jelentésében arra is kitért, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés napi 600 ezer hordóval esik vissza 2016-ban, és további 200 ezerrel a következő évben. A jelentés közzétételét követően az északi-tengeri Brent alaptípus hordónkénti ára közel 6 százalékot ugrott, délután 3 órakor pedig 5,30 százalékos emelkedést követően 34,75 dolláron állt. 

Forrás: CNBC