NRGreport
Menü

Olaj: márciustól jöhet a kitermelés befagyasztása

Alexander Novák orosz energiaminiszter szerint márciusig megszülethet a megállapodás Oroszország, Szaúd-Arábia és több más OPEC-tagállam között a kitermelési szintek befagyasztásáról. A lépéstől az olajárak emelkedését és a túlkínálat csökkenését várják a felek. Novák szerint 50 dollár körüli hordónkénti árral már mindenki elégedett lenne.

Március 1-jére születhet meg a végleges megállapodás Oroszország és Szaúd-Arábia, valamint több más OPEC-tagállam között az olajkitermelési szintek befagyasztására vonatkozóan. A világ két legnagyobb olajkitermelő állama a múlt héten jutott közös álláspontra a kérdésben Dohában - írja a CNBC

Alexander Novák orosz energiaügyi miniszter egy szombati televíziós interjúban azt mondta, hogy szerinte az a tény, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia a világ olajexportjának 75 százalékát adja, már elegendő ahhoz, hogy a megállapodásnak komoly súlya legyen. 

Oroszország és Szaúd-Arábia mellett Katar és Venezuela is vállalta, hogy a januári szinteken hajlandó befagyasztani kitermelését abban az esetben, ha az OPEC más tagjai és a szervezeten kívül álló olajkitermelő országok is hajlandók visszafogni termelésüket. 

A szintén OPEC-tag Irán üdvözölte a megállapodást, ugyanakkor hivatalosan nem jelentette be, hogy hajlandó az önkorlátozásra, sőt a nemzetközi szankciók alól felszabaduló ország olajminisztere szombaton azt mondta, hogy már a közeljövőben napi 700 ezer hordóval növelni szeretnék a termelést a piaci részesedés megőrzése érdekében. 

Mexikó és Norvégia is kell 

Novák az interjúban azt is elmondta, hogy Irán és Venezuela jelenleg is tárgyalásokat folytat a kitermelés korlátozásáról, és az OPEC-en kívüli Norvégiával és Mexikóval is egyeztetések kezdődnek hamarosan. Az orosz miniszter reményét fejezte ki, hogy e két utóbbi állam konstruktívan áll majd a kérdéshez. 

Az olajárak az elmúlt 20 hónap során nem kevesebb mint 70 százalékkal zuhantak, aminek egyik elsődleges oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és több független olajkitermelő állam is rekordközeli kitermelési szinteket produkált, ami rég látott túlkínálatot eredményezett a piacon. 

Az OPEC-tagok közül talán leginkább Venezuelának van szüksége arra, hogy a kitermelés visszafogásával valahogy meginduljanak az árak felfelé, ugyanis a szinte kizárólag az olajbevételekből élő dél-amerikai ország brutális recesszóba süllyedt a zuhanó olajárak miatt. 

Irán nélkül is megy

Novák szerint a megállapodással a globális olajtöbblet akár napi 1,3 millió hordóval is csökkenhet. A sikeres együttműködéshez nélkülözhetetlen Irán szerepe, amely bár konstruktívnak mutatkozott a dohai tárgyalásokon, egyelőre nem közölte, hogy hajlandó lenne aláírni a megállapodást - mondta az orosz miniszter. Alekszej Texler, az energiaminiszter első helyettese szerint ugyanakkor az egyezmény Irán részvétele nélkül is hatásos lehet. 

Novák szerint egy 50 dollár körüli olajárszint már megfelelő lenne a fogyasztóknak és az exportőröknek egyaránt. A miniszter szerint a megállapodással nem csökkenne országa piaci részesedése sem - írja a CNBC.

Forrás: CNBC