NRGreport
Menü

Ralizás után megint esik az olaj

Hétfőn nagy ralit mutatott az olajár, az optimizmus azonban most sem volt tartós: kedden reggel már ismét lefelé tartanak az árak. A WTI és a Brent is közel 2 százalékos mínuszban tartózkodott a délelőtti kereskedésben.

Ahogy az elmúlt időszakban már megszokottá vált, továbbra is az idegesség és hektikus ingadozás jellemzi az olaj piacát. Hétfőn ugyan jó napja volt az olajnak, az amerikai WTI márciusi határidős árfolyama 6 százalékkal került feljebb, a befektetők vásárlási kedvét a kínálati oldal stabilizációjába vetett hit fűtötte, miután az Egyesült Államokban már kilencedik hete csökkent a működő olajfúró tornyok száma. A Goldman Sachs szerint ez arra enged következtetni, hogy az idei évben átlagosan napi 395 ezer hordóval csökkenhet az amerikai kitermelés. Ráadásul, az IEA is közzétette középtávú olajpiaci kitekintőjét, amiben azt írják, az olajpiaci kereslet és kínálat 2017-re fokozatosan kiegyensúlyozódik, melyet az olajárak jelenlegi szintekről történő emelkedése kísérhet majd. A szervezet előrejelzése szerint az amerikai palaolaj-kitermelés idén napi 600 ezer hordóval eshet vissza.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, az olaj a keddi kereskedésben ismét lefelé tart, a Brent és a WTI is 2 százalék körüli mínuszban tartózkodik, elsősorban az iráni kitermelés növeléséről szóló hírek hatására, írta a CNBC.

Forrás: CNBC