NRGreport
Menü

Spekulációkra emelkedik az olaj

A péntek reggeli kereskedésben kezdetben nyomás alatt volt az olajár, majd emelkedni kezdett, amiben szerepe lehetett annak a hírnek, miszerint Szaúd-Arábia, Katar, Oroszország és Venezuela márciusban is folytatja az egyeztetéseket a kitermelésről.

Pénteken kora reggel nyomás alatt volt az olaj árfolyama, mely mostanra enyhült, és az olajárak lényegében nullába tudtak visszakapaszkodni, a WTI 33, a Brent pedig 35 dolláron áll jelenleg. Csütörtökön a napon belül látványos, mintegy 5 százalékos emelkedés volt az olajnál.

A megugrásban szerepe lehetett annak, hogy a venezuelai olajminiszter jelezte, Venezuela, Szaúd-Arábia, Oroszország és Katar márciusban ismét összeül, hogy megvitassák, milyen eszközökkel lehetne stabilizálni az olajpiacot – írta a Portfolio.hu.

A piac legutóbb megörült annak, amikor az említett országok kitermelésük befagyasztásáról döntöttek, ezt azonban más országok támogatásától, csatlakozásától tették függővé. Irán egyelőre nem állt be a sorba, az ország kitermelését addig szeretné növelni, míg el nem érik az embargó előtti, a napi 4 millió hordó körüli kihozatalt. Jelenleg tehát az a kérdés, hogy a termelés befagyasztáshoz a többi OPEC-ország csatlakozik-e.

Az OPEC legutóbbi jelentése szerint a szervezet tagjainak teljes kitermelése idén januárban napi 32,34 millió hordó volt, ami decemberhez képest napi 131 ezer hordós növekedés. Januárban a szaúdiak napi 10,1 millió hordót termeltek, 44 ezer hordóval többet, mint 1 hónappal korábban. Az orosz kitermelés pedig rekordmagasságba ugrott az év első hónapjában, napi 10,88 millió hordót ért el.

Forrás: Portfolio.hu