NRGreport
Menü

Tovább javul a villamosenergia-ellátás biztonsága

Ünnepélyesen átadta a MAVIR a Perkáta 400/120 kV-os alállomását, amelynek jelentős szerepe van a térség villamosenergia ellátásbiztonságában. Az átviteli rendszerirányító a megvalósításban a nemzetközi beszállítók mellett az MVM OVIT Zrt.-vel és az MVM ERBE Zrt.-vel működött együtt.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. közel 7 milliárd forint összköltségvetésű beruházása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott Hálózatfejlesztési Terv alapján jött létre, közcélú beruházásként. Az alállomás - mintegy kétéves előkészítő munkát követően - a legmodernebb készülékek, berendezések felhasználásával, a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával, a legkisebb költség elvének figyelembe vételével, valamint a környezetvédelmi szempontok maximális érvényesítésével létesült.

„A beruházás az MVM Csoportot alkotó Társaságok hatékony együttműködésének egyik mintapéldája, hiszen a projekt kivitelezője az MVM OVIT Zrt., a műszaki ellenőr pedig az MVM ERBE Zrt. volt”  - mondta el  az átadó ünnepségen Dr. Barócsi Zoltán, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese.

„Társaságunk egyik alapvető célja az átviteli hálózat fejlesztésével, és a meglévő berendezések üzemeltetésével, felújításával és karbantartásával a villamosenergia ellátásbiztonság hosszú távú, folyamatos fenntartása, amelyhez jelentősen hozzájárul a most létesített alállomás is. A perkátai mellett várhatóan még ez év végén üzembe helyezzük a Kerepes 400/120 kV-os alállomást is, a MEKH által jóváhagyott Hálózatfejlesztési tervnek megfelelően” – hangsúlyozta az eseményen Csomai Kamilla, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója. Kiemelte, a MAVIR számára rendkívül fontos, hogy a hálózatfejlesztési tervei során ne csak hazai, hanem regionális szinten is gondolkodjon. Hazánk nagyfeszültségű átviteli hálózata az együttműködő európai villamosenergia-rendszer részeként kulcsszerepet játszik nemcsak Magyarország, hanem a térség villamosenergia ellátásbiztonságának fenntartásában, valamint az egységes európai villamosenergia-piac működésében is.

Forrás: NRGreport