NRGreport
Menü

Gigászi veszteségek a nagy olajcégeknél

Igen komoly fájdalmat okozott a zuhanó olajár a nagy európai olajcégeknek, melyek összesen 19 milliárd dollár veszteséget értek el a tavalyi negyedik negyedévben - derül ki a Marketwatch által végzett gyűjtésből.

A tavalyi év utolsó negyedévében tovább zuhant az olajár - mintegy 20 százalékot -, ami a nagy olajcégeknél jelentős leírásokat, a kutatási aktivitás visszafogását és a beruházások megnyirbálását eredményezte. Mindezek következtében a Stoxx Europe 600 index olaj- és gázipari cégei a dollármilliárdos nagyságrendben mutattak ki veszteséget – írta a Portfolio.hu.

A nagyok között az olasz Eni volt az utolsó a sorban, mely jelentett, a cég pénteken tette közzé számait, a tavalyi negyedik negyedévben 8,5 milliárd eurós veszteséget ért el, több mint háromszor akkorát, mint a bázisidőszakban.

Ezzel együtt a nagy európai olajcégek 19,3 milliárd dollár veszteséget értek el a negyedévben. Az egyedüli kivétel a nagyok között a Shell volt, mely 939 millió dolláros profitot tudott ilyen környezetben is kimutatni.

Egy ilyen kemény időszak után felmerülhet a kérdés, hogy a nagy olajcégek mennyire vannak már felkészülve, berendezkedve adott esetben egy tartósan alacsony olajárkörnyezetre? A Banco Santander szakértői szerint a túlélés kulcsa a hatékonyságnövelés, a nyertesek azok lehetnek, akiknek a mérlege kellő pénzügyi rugalmasságot biztosít, és stabilan tudnak pénzt termelni.

A Santander kedvenc részvényei szektorban jelenleg a Total, az Eni, melyeket vételre javasolnak.

Forrás: Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Még több cikk »