NRGreport
Menü

34 éve nem látott szinten az amerikai olajtermelés

Az Egyesült Államokban tavaly átlagosan napi 9,43 millió hordó olajat termeltek ki, egy újonnan megjelent kormányzati adat szerint. Ez 1972 óta nem látott szint, és 2008-hoz képest 89%-kos növekedésnek felel meg. 

Az olajárakban tapasztalt meredek csökkenés a kitermelés visszaesését eredményezte az USA-ban is az elmúlt hónapokban. A palaolaj kitermelők azonban sokkal jobban vészelték át az olajár-csökkenés okozta nehézségeket, mint az korábban hinni lehetett, írta a CNN Money.

Jason Bordoff, a Columbia egyetem oktatója, Barack Obama volt energiaügyi tanácsadója szerint az Egyesült Államok olajipara kimagasló ellenállási képességét bizonyította. A palaolaj forradalom olcsó üzemanyagot teremtve berobbantotta a fogyasztást az USA-ban, a jelenlegi 2 dollár alatti gallononkénti árakkal. Emellett Amerikát az olajkitermelő országok élbolyába repítette, Oroszország és Szaúd-Arábia mellé. Természetesen a jelenleg tapasztalható piaci túlkínálathoz is jelentősen hozzájárult, és a piaci helyzetet a továbbiakban is befolyásolja, ahogy az a napokban kiderült.

A szaúdi blokk vezette OPEC 2014 novemberében ezt agresszív kitermelési politikával igyekezett ellensúlyozni, amit a túlkínálat ellenére folytattak. Arra számítottak, hogy a stratégia olyan árakat hoz majd, amellyel az USA palaolaj-kitermelői nem tudnak mit kezdeni. Az amerikai olajboomot azonban a jelek szerint nem sikerült megállítaniuk. Az USA kitermelése tavaly 8%-kot, 2012 óta 45%-kot emelkedett.

Ezzel együtt az amerikai olajcégek megérezték az árak esését – sokan komoly visszavágásokra, költségcsökkentésekre kényszerültek, a kisebbek adóssághegyeket halmoztak fel, ill. csődöt jelentettek 2015-ben a csődök száma az olaj és gáz szektorban 379%-kal nőtt. Ez a kitermelés csökkentéséhez vezetett, amely azonban nem volt jelentős mértékű: tavaly decemberben napi átlag 9,26 millió hordót termeltek, ami 2%-kal kevesebb az egy évvel korábbi szinthez képest, és 4,5%-kos visszaesés a 2015 áprilisi csúcshoz viszonyítva.

Eddig tehát jól bírták az amerikai olajcégek: nagy kérdés azonban, hogy mi lesz majd 2016-ban. Az Oil Price Information Service vezető energia szakértője, Tom Kloza szerint 2016-ban további lassulás várható, és 9 millió hordó körüli lesz a napi kitermelési ráta. Addig azonban az OPEC és Oroszország is lépésekre kényszerül.

Forrás: CNN Money