NRGreport
Menü

A Molnak vagy az OMV-nek fáj jobban az alacsony olajár?

Az olajárak esése a régiós olajcégek működési környezetét is alaposan átalakította, a Mol és az OMV is nagy összegű leírásokra kényszerült. A Portfolio.hu több szempont alapján vizsgálta meg a két céget.

A szakportál elemzésében Arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik cég sérülékenyebb a tartósan alacsony olajárak mellett. Véleményük szerint befektetői szempontból a két cég közül a Mol egyértelműen jobb választásnak tűnik.

Lassan a végéhez közeledik a tavalyi negyedik negyedéves vállalati jelentési szezon, mely a legnagyobb izgalmakat talán az olaj és gázipari cégeknél hozta, a világ minden részén jelentős leírásokkal szembesültek ezek a vállalatok a zuhanó olajárak miatt. A régiós olajcégek sem tudták függetleníteni magukat a kedvezőtlen folyamatoktól, a térség két meghatározó szereplője, a Mol és az OMV is masszív leírásokra kényszerült a tavalyi utolsó negyedévben. Mindez azt eredményezte, hogy a Mol közel 500 milliárd forint, az OMV pedig több mint 300 milliárd forintnak megfelelő veszteséget mutatott ki a számviteli adózott eredmény szintjén ezen időszak alatt.

A Portfolio.hu itt olvasható elemzésében azt nézte meg, hogy mennyiben hasonlít, illetve miben különbözik egymástól az osztrák és a magyar olajtársaság, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mire számíthatnak, ha az olajárak tartósan a jelenlegihez hasonló alacsony szinteken ragadnak.

Forrás: Portfolio.hu