NRGreport
Menü

Hamarosan jöhet a termelés befagyasztása

Összejött az olajtermelő országok kritikus tömege ahhoz, hogy befagyasszák a világ olajkitermelését a januári szinten - állítja az orosz energiaminiszter. A cél a fekete arany árának hordónként 50-60 dollárra növelése - ezen a szintén még vélhetően nem indulnak újra az észak-amerikai olajpalakutak.

Sok olajtermelő ország egyetért azzal, hogy a világ olajtermelését befagyasszák a januári szinten - derült ki Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter szavaiból, amelyet a Wall Street Journal (WSJ) idézett.

A politikus szerint a kitermelés 73 százalékáért felelnek azok az országok, amelyek készek csatlakozni az ezzel kapcsolatos előzetes megállapodáshoz.

Az utóbbi Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia és Venezuela között jött létre a múlt hónapban. A kezdeményezők úgy fogalmaztak, hogy készek a saját kitermelésük befagyasztására, ha a többi olajhatalom is csatlakozik hozzájuk. Venezuela és Oroszország a napokban jelezte, hogy március közepére össze akar hozni egy tanácskozást a tervet támogató országok képviselőinek részvételével.

Novak szerint a legkomolyabb problémát a megállapodás betartásának ellenőrzése okozza. Ezzel mások is egyetértenek: a WSJ idéz OPEC-forrásokat, amelyek kételkednek abban, hogy az oroszok tartanák a szavukat, miután igen nehéz lesz megtalálni azokat a helyszíneket és időpontokat, amikor ellenőrizhetik a kibányászott olaj mennyiségét.

Felmerülhet a gond, hogy Irán, amely fel akarja tornászni olajexportját az atomprogramja miatt bevezetett, majd idén feloldott ENSZ-szankciók előtti szintre, megtorpedózhatja a befagyasztás sikerét. Az orosz miniszter azonban nem tart ettől.