Szabályozás

GVH-engedély a Tigáz-MÁSZ megállapodásnak

NRGreport | 2016.03.03. 07:49

A Magyar Áramszolgáltató Kft. veszi át a Tigáz szabadpiaci földgázportfólióját.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) március 1-jén jóváhagyta a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. 2016. február 19-én aláírt megállapodását a Tigáz Zrt. versenypiaci földgázportfóliójának megvásárlásáról. A tranzakció zárásának várható időpontja 2016. március 31. – közölte az Émász és az Elmű a BÉT honlapján. 

A Tigáz február 25-én jelentette be, hogy a MÁSZ veszi át a társaság magyarországi szabadpiaci földgázportfólióját. A tranzakciót követően a Tigáz befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon. 

A Tigáz korábbi közlése szerint az átadás-átvétel közel 3000 ügyfelet érint. Minden érintett külön értesítést kap a szerződésátadás részleteiről. 

A MÁSZ nyilvánosan elérhető, összköltség eljárással készített eredménykimutatása szerint a cég nettó értékesítési bevétele 2014-ben 140,7 milliárd forintot tett ki, az előző évi 144,8 milliárd forint után, míg adózott eredménye csaknem 1,2 milliárd forint volt, az előző évi 63 százaléka. Mindkét évben szinte a teljes nyereséget kifizette osztalékként a tulajdonosoknak.

Az olasz Eni energiaipari cég tulajdonában lévő Tigáz Magyarország egyharmadán végez gázszolgáltatási tevékenységet, méretét tekintve a legjelentősebb magyar gázszolgáltató társaság volt eddig. Lakossági portfólióját, 1,2 millió fogyasztóját október végéig veszi át a Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. október 1-jei  határidővel vonta vissza a vállalat kérésére a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatási engedélyét.    

A Tigáz Zrt. tavaly április közepén közölte, hogy tavalyi évi bruttó üzemi vesztesége 3,8 milliárd, nettó vesztesége 14,8 milliárd forint volt, a társaság a 2014-es évre nem fizet osztalékot. A gázszolgáltató 2014-es működési vesztesége 4,9 milliárd forint volt. A megelőző évben a bruttó üzemi vesztesége 14,3 milliárd forint, a nettó vesztesége csaknem 36 milliárd forintot tett ki.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.