NRGreport
Menü

Lázár: konszenzus van Brüsszellel Paks II-ről

A kormány számol a megújuló, a fosszilis és a nukleáris energiahordozókkal - hangzott el egy budapesti szakmai konferencián. Aszódi Attila, paksi kormánybiztos szerint nincs állami támogatás a paksi beruházásban. A csütörtöki kormányinfón Lázár János bejelentette: a kormány megállapodott Brüsszellel arról, hogy mit kell nyilvánosságra hozni a paksi szerződéssel kapcsolatban.

A kormányzat aktív energiapiaci szerepvállalását a fogyasztói érdekek és az ellátásbiztonság védelme indokolja, ehhez a jövőben is szükségesnek tartják az erős állami szabályozói és tulajdonosi részvételt - mondta Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián.

Hozzátette, az energiapolitika fő célja az energiaellátás biztonságának, hosszú távú fenntarthatóságának és versenyképességének biztosítása. Ehhez a kormány számol a megújuló, a nukleáris és a fosszilis energiahordozókkal - hangsúlyozta a helyettes államtitkár a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli energetikai konferenciáján. Közölte, a kormány hosszú távon elkötelezte magát az atomenergia fenntartása mellett.

A magyar energiaellátásban magas az import részaránya, ezért a helyettes államtitkár kiemelte a földgázszállítási útvonalak és a regionális kapcsolatok bővítésének fontosságát.

Az áramtermelésben a hazai erőművek kapacitása csökkent az elmúlt években, és a létesítmények elöregedése miatt további csökkenés várható. Kádár Andrea Beatrix elmondta: a hazai termelés súlyának növelése a cél; a paksi atomerőmű szerepe ellátásbiztonsági és környezetvédelmi szempontból kiemelkedő, emellett a nukleáris energia hazai termelése a versenyképességet is javítja.

Paks II: a kormány elkötelezett

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a Hungarian Energy Investors Forum 2016 konferencián tartott előadásában elmondta: intenzíven folyik a paksi bővítés előkészítése, a tervek szerint az erőmű építése 2018-ban elkezdődik; a kormány bízik abban, hogy az európai uniós eljárások megnyugtatóan lezárulnak.

Felidézte, az Európai Bizottság tavaly novemberben döntött mélyreható vizsgálat indításáról annak kiderítésére, van-e állami támogatás a paksi beruházásban. A kormánybiztos megismételte, nincs állami támogatás az új paksi projektben.

A magyar álláspont szerint a paksi beruházás nem versenytorzító hatású, az Európai Unió tagállamaiban lévő erőművek kapacitásának csak mintegy 0,2 százaléka lesz a két új paksi blokk kapacitása - hangsúlyozta.

A kormánybiztos részletesen ismertette a Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány megállapításait, amelyek szerint egy piaci befektető is hajlandó lenne a projektet ugyanilyen körülmények között megvalósítani, mert a megtérülés magasabb lesz, mint a teljes befektetett összeg.

Bács Zalán, a Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepének igazgatója előadásában hangsúlyozta, a társaság kész arra, hogy együttműködjön magyar és nemzetközi beszállítókkal.

A kormányközi megállapodás szerint a paksi beruházásban a magyar részvétel minimális aránya 40 százalékos, de ez növelhető, ha a magyar beszállítók megfelelnek az előírásoknak - mondta. Hozzátette, várhatóan az építőipari jellegű tevékenységekben lehet a legnagyobb magyar részvétel. Kiemelte azt is, az orosz fél elkötelezett a paksi projekt iránt.

Kiderülhet, mit kell nyilvánosságra hozni a paksi szerződésből

Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján közben bejelentette, hogy a magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül ű.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan.

Forrás: MTI