NRGreport
Menü

Olajbáróktól érkezik a republikánus kampánypénzek egyharmada

A fosszilis üzemanyagok bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalkozók 100 millió dollárt utaltak át eddig a republikánus jelölteknek.

Az Egyesült Államokban zajló elnökválasztási kampányban a fosszilis energiahordozók bányászatában és az ezekből készülő üzemanyagok gyárátásban érdekelt üzletemberek nem kevesebb mint 100 millió dollárral támogatták a republikánus jelölteket. 

A szupergazdagok által a republikánus jelölteknek nyűjtott összegek egyharmada olyan vállalkozóktól érkezett, akik a fosszilis üzemanyagokban érdekeltek és akik a legnagyobb vesztesei lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben. 

A támogatások nem közvetlenül az egyes jelöltekhez érkeznek, hanem az úgynevezett super pac-ek (angolul super political action commitee - szuper politikai akcióbizottság) kapják a pénzeket. Ezek a szervezetek egy 2010-es döntés nyomán korlátlan összegben fogadhatnak el adományokat és szabadon végezhetnek kampánytevékenységet a hivatalos kampányszervezetek mellett. A bizottságok ugyan közvetlen kapcsolatban nem állhatnak a jelöltekkel, de ezt a határvonalat egyrészt nehéz meghúzni, másrészt nyílt titok, hogy melyik super pac, melyik jelöltet támogatja. 

A rivális kampányszervezetek szerint a tény, hogy dollármilliók vándorolnak  az olajipari vállalkozóktól a republikánus jelöltekhez aggodalomra adhat okot arra az esetre, ha végül republikánus jelölt kerül a Fehér Házba. 

A republikánus jelöltek közül Ted Cruz texasi szenátor kapta a legnagyobb adományt a fosszilis energiahordozók kitermelésével foglalkozó köröktől. Cruz számít a leginkább esélyesnek Donald Trumppal szemben a végső jelöltség megszerzésében. 

A klímaváltozás tényét mereven tagadó Cruz a támogatói pénzek 57 százalékát, mintegy 25 millió dollárt kapta olaj- és gázipari nagyvállalkozóktól - a Greenpeace adatai szerint.

A témáról többet a Guardian cikkéből tudhat meg. 

Forrás: Guardian, NGRreport