Vállalatok

Válságos helyzetben az olajszállító cégek

NRGreport | 2016.03.04. 09:04

Megszenvedik az alacsony olajárat az olaj és gázszállítással foglalkozó cégek is, a kitermelésben fordulat látszik kibontakozni, kevesebb olajat akarnak szállítani, a kereskedők inkább tárolókban helyezik el a felesleget – írja a Financial Times.

A világ olajpiaci csomópontja egyértelműen az amerikai Cushing, a legtöbb csővezeték itt fut össze. Ezen a héten a Cushing Marketlink vezeték esetében tovább csökkentek a szállítási díjak, 10 százalékkal, hordónként 2,5 dollárra. Ez azonban így is kevésnek tűnik egyelőre ahhoz, hogy a keresletet élénkítse.

Az olajszállítással foglalkozó cégeket is alaposan megviseli a mostani olajár környezet, a 49 energia elosztó cég részvényeit tartalmazó Alerian MLP index 2014 augusztusa óta lefeleződött. A palaolaj és palagáz kitermelő cégekhez hasonlóan az észak-amerikai szállítócégek is jelentős beruházásokat valósítottak meg a palaolaj boom idején, ami most nyomasztja a cégeket. Emiatt sokan kénytelenek a részvényesek felé történő kifizetéseket is visszavágni, a Kinder Morgan például 75 százalékos osztalékcsökkentést hajtott végre – írta a Portfolio.hu a Financial Times cikkére hivatkozva.

A trend láthatóan fordult 35 dolláros olajárnál, az alacsonyabb kitermelés miatt kevesebb a szállítási igény is. A kereskedők a kitermelt többlet olajat inkább tárolókban helyezik el, vagy tengeren úsztatják, ami szintén csökkenti a csővezetékek szállítási volumenét.

A Marketlink vezetéket a TransCanada nyitotta meg még 2014-ben, ez a Cushing-i tárolókat köti össze a texasi partokkal. Jelenleg a vezeték mintegy 60 százalékos kihasználtsággal működik a Genscape adatai szerint.

A szállítócégeknek további veszélyforrást jelent a kitermelők növekvő csődkockázata, ez ugyanis jelentős számú szerződésbontással járhat. Az amerikai palaolaj kitermelő vállalatok közül a közelmúltban több is csődvédelembe menekült a nyomasztó adósságteher miatt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.