NRGreport
Menü

Mások is tudhattak a Volkswagen csalásáról, mégis hallgattak

Már a Volkswagen jelenlegi vezetői is tudtak az "emissziós csalásról". A botrány kapcsán távozó vezérigazgató, Martin Winterkorn két héttel a botrány kirobbanása előtt figyelmeztette a mostani vezetőket, hogy manipulálhatták az amerikai emissziós teszteket - írja egy német lap, a Bild am Sonntag.

A Volkswagen jelenlegi elnöke és vezérigazgatója is tudott már a botrány kirobbanása előtt arról, hogy manipulálták az emissziós teszteket. A Bild am Sonntag értesülései szerint a botrány kapcsán lemondott vezérigazgató, Martin Winterkorn két héttel az egész ügy kirobbanása előtt figyelmeztette a jelenlegi vezetőket, hogy illegális szoftvereket használhattak az amerikai emissziós teszteken.

A botrány szeptember 22-én robbant ki, Martin Winterkorn egy héten belül be is nyújtotta lemondását. Előtte, szeptember 8-án volt egy igazgatósági ülés, amelyen figyelmeztetett több vezetőt is a vezérigazgató a friss információk szerint. Ezen a megbeszélésen részt vett a pénzügyi igazgató, Hans Dieter Pötsch, valamint a Porsche vezérigazgatója, Matthias Müller is. Most ők töltik be a Volkswagen vezérigazgatói és elnöki posztját.

Arról már korábban is voltak hírek, miszerint a lemondó vezető már szeptember 4-én tudhatott az ügyről, így heteken keresztül elmaradt a befektetők tájékoztatása. Ez azért lényeges, mert az értékpapírok kereskedelméről szóló törvény előírja, hogy a tőzsdei vállalatoknak minden olyan információt nyilvánosságra kell hozni, ami a részvényárfolyamokat érdemben befolyásolhatja – írta a Portfolio.hu.

Ha igaz, hogy a mostani vezetőség is tudott korábban a csalásról, akkor jogosan sérelmezhetik a befektetők és az elemzők, hogy elhallgatták előlük az eseményeket. Ez a tény a közelgő perek során is érdekes lehet. A Volkswagen abban bízott, hogy meg tud egyezni a hatóságokkal anélkül, hogy hatalmas bírságokat kelljen kifizetnie. A menedzsment eddig azon az állásponton volt, hogy a részvényesek kártérítési követelései alaptalanok, mert a menedzsment időben értesítette a részvényeseket, de ez így már nem állja meg a helyét.

A Volkswagen közölte, hogy nem kommentálja az igazgatósági ülések tartalmával kapcsolatos híreszteléseket.

Forrás: Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »