NRGreport
Menü

Áprilisban írhatják alá az olajkitermelési korlátozásokat

Az OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelő országok képviselői áprilisban találkoznak Dohában, hogy megvitassák a kiteremelési szintek befagyasztását - írja a CNBC

Mohammed Bin Saleh Al-Sada, Katar energiaminisztere közleményben jelentette be, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagországainak, illetve független olajtermelő államoknak a képviselői idén április 17-én találkoznak Katar fővárosában, Dohában. 

A találkozó célja, hogy döntsenek a kőolajkitermelés januári szinteken történő befagyasztásáról. A javaslatot az OPEC-et vezető Szaúd-Arábia, Oroszország és Venezuela terjesztette elő azzal a kitétellel, hogy abban az esetben hajlandóak a termelés visszafogására, ha ebben más kitermelő országok is követik őket. 

A miniszter közleménye szerint eddig összesen 15 OPEC-tag és szervezeten kívüli állam támogatja a javaslatot. Alexander Novak, orosz energiaügyi miniszter hétfőn, teheráni tárgyalását követően jelentette be, hogy a megállapodást április folyamán írhatják alá a résztvevők, de megjegyezte, hogy az egyezmény alól Irán várhatóan mentesül majd, mivel Teheránnak joga van a termelés növelésére az évekig tartó emzetközi szankciók után. A hivatalos kuvaiti álláspont szerint ugyanakkor minden nagy kitermelő államnak részt kell vennie az önkorlátozásban - írja a CNBC.

Forrás: CNBC