NRGreport
Menü

Nukleáris balesetet szimulálnak egy szlovéniai atomerőműben

A katasztrófavédők azt gyakorolják, hogyan tájékoztassák a nemzetközi közvéleményt egy eseteleges nukleáris balesetről.

Nukleáris balesetelhárítási, úgynevezett INEX-5 gyakorlat kezdődött szerdán reggel a Szlovénia délnyugati részében fekvő krskói nukleáris erőműben (NEK), Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Ausztria és Magyarország katasztrófavédelmi szervezeteinek részvételével - közölte a szlovén nukleáris biztonsági hatóság.

Az 1990-es évek közepe óta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség (OECD NEA) Európa több országában öt-hat évente nemzetközi nukleáris balesetelhárítási gyakorlatot szervez. A krskói gyakorlat célja, hogy felkészítse a katasztrófavédelmi szervezeteket arra, hogyan tájékoztassák a nemzetközi közvéleményt egy eseteleges nukleáris balesetről.

A szimuláció szerint természeti katasztrófa miatt nagyobb mennyiségű jég kerül a távvezetékekre, amely balesthez vezet az atomerőműben, nagy mennyiségű sugárzást okoz. A gyakorlat az esti órákban ér véget. 

A horvát határhoz közeli krskói nukleáris erőmű 1983 óta működik. Ez egy Westinghouse nyomottvizes reaktor, teljesítménye eredetileg 632 megawatt volt, 2000-óta 696 megawatt. Az első nyugati típusú atomerőmű, amelyet volt szocialista államban építettek és amelyet 2007-ben nemzetközi szervezetek a hatékonyság szempontjából a világ négy legjobb atomerőműve közé soroltak. 

A vállalat tulajdonosai 50 százalékban a szlovén Gen Energija, 50 százalékban a horvát állami Hrvatska Elektroprivreda (HEP) energiaipari konszern. A NEK éves szinten 5,5 milliárd kWh áramot termel: a szlovén elektromosáram-igények mintegy negyedét, Horvátországénak mintegy ötödét fedezi.

Forrás: MTI