NRGreport
Menü

Energiát is tárol majd a világ legnagyobb úszó szélerőműve

A norvég Statoil lítium-akkumulátorokra épülő energiatároló rendszert épít be a világ legnagyobb úszó szélerőművébe a skót partok közelében - írja a CNBC

A Batwind névre keresztelt rendszert skóciai egyetemekkel és beszállító cégekkel közösen fejleszti ki a Statoil és a skót kormány. A rendszer 2018-ra készül el teljesen és több mint 2 millió iPhone energiatárolási kapacitásával lesz egyenértékű. 

Mivel a Nap és a szél által generált energia nem lehet folyamatos, ezért az energiatárolási rendszerek fejlesztése elsődleges fontosságú a szén alapú energiatermelésről a megújulókra való gyorsabb és hatékonyabb átálláshoz. A Carbon Trust legfrisebb jelentése szerint az energiatárolási rendszereknek köszönhetően 2030-ra akár évi 3,46 milliárd dollárnyi energiaköltség is megtakarítható lesz. 

A Statoil új rendszerét elsőként itt, a skóciai partok mentén épülő, összesen öt úszó turbinából álló Hywind szélerőműben próbálják ki élesben. A jelenleg is építés alatt álló erőműben legkorábban 2017 végén indulhat meg a termelés. A Statoil szerint az erőmű nagyjából 20 ezer háztartást lát majd el elektromos árammal - írja a CNBC. 

Forrás: CNBC