Fenntarthatóság

A víz világnapja: vissza kell fogni a pazarlást

NRGreport | 2016.03.22. 10:26

A 21. században a víz lesz a legkritikusabb erőforrás. 

A víz lesz a legkritikusabb erőforrás a 21. században, ezért állami szinten integrált vízgazdálkodásra, valamint a lakosság és a gazdaság vízpazarlásának visszafogására van szükség – mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.

Hozzáfűzte: ma Magyarországon a vízmennyiség kétharmadát nem hatékony módon használjuk fel. Megfelelő víztisztítás és "jó vízkormányzás" esetén azonban a felhasznált víz teljes egésze visszaforgatható és ismét felhasználható lenne.

Magyarország a világ számos részéhez és az európai átlaghoz képest is viszonylag jó helyzetben van a vízgazdálkodás szemszögéből, az elmúlt 1000 évben a lakosságnak megkellett tanulnia együtt élnie a vízzel, annak bőségével és hiányával, néha pedig pusztító erejével is. Ugyanakkor szükség lenne javítani a vízgazdálkodás irányítási rendszerén – hangsúlyozta Kőrösi Csaba.

Az igazgató kitért arra is, hogy noha a Föld könnyen elérhető édesvízkészlete majdnem állandó – 42 ezer köbkilométer -, az elmúlt száz évben az emberiség létszámának növekedésével az egy főre jutó édesvíz-mennyiség egynegyedére csökkent.

  NRGreport
Címkék
#A víz világnapja   #víz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.