NRGreport
Menü

Egymilliárd ember vizét fogyasztják el a szénerőművek

A jelenleg is működő széntüzelésű erőművek annyi vizet használnak fel, amennyi egymilliárd ember ellátására elegendő és ha az épülő erőművek is beállnak a termelésbe, ez a szám megduplázódik. Egy A Greenpeace megbízásáből készített elemzés szerint ráadásul a meglévő erőművek 44, az épülő erőművek 45 százaléka vízhiányos területen helyezkedik el - írja a Guardian

Egy, a Greenpeace környezetvédő szervezet megbízásából készített felmérés kimutatta, hogy a világon épülő széntüzelésű erőművek közel fele olyan területen kap majd helyet, amely kifejezetten vízhiányos. A széntüzelésű erőművek nemcsak a levegő szennyezése miatt károsak, hanem azért is, mert a vízforrásokat is károsítják, illetve működésük során nagy mennyiséfgű vizet használnak fel - derül ki a tanulmányból. 

A Viz Világnapján közzétett kutatás a világ jelenleg is működő 8359 erőművét, valamint a tervezés és építés alatt lévő erőműveket vizsgálta. Ezeknél az erőműveknél a vizet egyrészt az elektromos áram előállítása, másrészt a szén bányászata során használják. 

A kutatás szerint a működő erőművek 44, a tervezett erőművek 45 százaléka olyan területen áll, vagy olyan területre tervezik, ahol jelenleg is nagy gond a vízhiány és ahol a vízfelhasználásnak komoly hatása van az ökoszisztémára. A tervezett erőművek egynegyede pedig olyan régióban kapna helyet, ahol jelentős probléma az édesvíz hiánya és ahol a felasználás üteme gyorsabb, mint a vízkészlet természetes feltöltődése. A Greenpeace egy úgynevezett vörös listára gyűjtötte össze ezeket a veszélyeztetett területeket. 

Copyright: hypermania2 / 123RF Stock fotó

Ezen területek nagy része Kínában található, amely a világ legnagyobb szénfelhasználója. A készülő, vagy tevezett kínai erőművek közel fele ilyen veszélyeztetett régiókban kap helyet. Kína mellett Indiában és Törökországban is sok olyan erőművet terveznek, amelyek vizhiányos területeken épülnek meg. 

A kutatás eredményei nagyjából egyeznek a Nemzetközi Energia Ügynökség 2012-es adataival, amelyek szerint 2010 és 2035 között az elektromos áram előállításához felhasznált víz mennyisége 85 százalékkal nő. Az ügynökség tanulmánya rámutatott, hogy ironikus módon a vízfelhasználás növekedését a károsanyag-kibocsátás vissaszorítására tett kísérletek okozzák majd. A kibocsátást csökkentő módszerek ugyanis több víz felhasználásával járnak.  

A Greenpeace kutatása szerint nem a szén bányászata, hanem az elketromos energia előállítása során használnak több vizet, a teljes mennyiség 85 százalékát. A szervezet ezért a szénerőművek minél gyorsabb leállítását és a nap-, valamint a szélenergia fokozottabb felhasználását sürgetik ezeken a területeken. Ezen a fronton az Egyesült Államok jár elő a legjobb példával, ahol a megújuló energiaforrásokra való átállás következtében a szénipar által felhasznált vízmennyiség 74 százalékát, 76 milliárd köbméter vizet sikerült megspórolni - írja a Guardian.

Forrás: Guardian