Vállalatok

Lezárják a drágán termelő olajkutakat Kínában

NRGreport | 2016.03.25. 07:38

Hetven százalékot zuhant a PetroChina nyeresége 2015-ben: az előző évi 107 milliárdról 35 milliárd jüanra, azaz 5,4 milliárd dollárra olvadt profit a megroppant energiaáraknak tudható be. Emellett 3,8 milliárd dollár értékű leírást is végrehajtottak Kína legnagyobb olaj- és gázkitermelő cégénél, amelynek árbevétele 24 százalékkal, 1725 milliárd jüanra esett vissza.

Az állami többségi tulajdonú vállalat részvényárfolyama a hírre 4,3 százalékkal esett a hongkongi tőzsdén, ezzel 37 százalékosra bővítve az utóbbi egy évben elszenvedett értékvesztését. Az irányadó HangSeng index eközben csak 17 százalékkal gyengült – írta a Világgazdaság.

A piaci értéke alapján az Exxon Mobil mögött a második legértékesebb olajvállalatának számító PetroChina behúzza a féket, átmenetileg leállítja a kitermelést a mai áron reménytelenül veszteségesen működő mezőin – jelentette be Wang Dongjin elnök. Ezzel 17 éve tartó folyamatosan emelkedő trendnek szakad vége a kitermelésben. A csökkentés 2,7 százalékos lesz, az idei terv 1,45 milliárd hordó olajegyenértékről szól. Kőolajból 4,9 százalékkal kevesebbet hoznak a felszínre, miközben földgázból 1,3 százalékkal bővítik termelésüket.

A PetroChina döntése némileg enyhítheti világpiaci túlkínálatot és ezzel elősegítheti a 12 éves mélypontra süllyedt olajárak rendeződését. A kínaiak 40-50 dollár közötti idei átlagárral számolnak, de öt éves távlatban sem várják 80 dollár fölé a Brent típusú olaj hordóját. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a PetroChina a mezőbezárásokkal alkalmazkodik a megváltozott piaci körülményekhez, javítva ezzel nyereségtermelő képességét.

  NRGreport
Címkék
#Kína   #olaj   #olajkút   #PetroChina  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.