NRGreport
Menü

Spekulánsok kezében az olaj

Négy hónapja a spekulánsok rendelkeznek a legnagyobb vételi kontraktusállománnyal az amerikai WTI könnyűolajnál a határidős piacon, ami azt jelzi, hogy az olaj többé már nem túladott - írja a Marketwatch a The Schork Report elemzőinek legfrissebb írására hivatkozva.

Az elmúlt 5 hét során a spekulánsokhoz köthető határidős vételi olajkontraktusok száma 18 555-tel, 360 942-re emelkedett, ami tavaly november óta a legmagasabb. Eközben a spekulánsok short pozícióik 63 százalékát lezárták, ami 175 085 ilyen kontraktus megszűnését eredményezte ennél a befektetői csoportnál.

A short ügyletek lezárásakor a befektetők a határidős piacon vételi ügyleteket kötnek, ez pedig felfelé hajtja az árakat. A Schork Report szerint a nagy short lezárások eredményezték azt, hogy a spekulánsok nettó long állománya 34 671-ről 228 311 kontraktusra emelkedett – írta a Portfolio.hu.

Az elemzés arra is rámutatott, hogy a 4 legnagyobb, olajár alakulást követő ETF-re nyitott eladási kontraktusok állománya közel 60 százalékkal csökkent az elmúlt 5 hétben, a korábbi rekordnak számító 200 millió kontraktusról. Hisztorikus értelemben véve az olaj így már nem tekinthető túladottnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Portfolio.hu