NRGreport
Menü

Csak most lesz igazi olajháború

Hiába vállalt óriási áldozatot a világ legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia annak érdekében, hogy megőrizze világpiaci pozícióit, zsugorodott a részesedése számos fontos vevőjénél. A nagy olajtermelők késhegyig menő harcot folytatnak minden csepp eladási lehetőségéért.

Hogyan lehet a gyártási maradékoktól megválni, költséget csökkenteni, a környezetet védeni és jótékonykodni egyszerre?

Legfontosabb piacainak több mint felén veszített részesedéséből Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évben hatalmas áldozatot hozott pozíciói megőrzése érdekében - idézte az FGE energia-tanácsadó cég jelentését a Financial Times.

A sivatagi királyság a hanyatló olajár ellenére visszautasította kitermelése visszafogását, mondván, ezzel csak a drágán termelő amerikai olajpalacégeknek adná át piacait.

A szaúdiak 15 legnagyobb vásárlójuk közül kilencben visszaszorultak 2013 és 2015 között - állítják a FGE szakértői. Ezek között van Kína, Dél-Afrika és az Egyesült Államok is. Igaz ugyanakkor az is, hogy eközben átlagosan mégiscsak nőtt az ország világpiaci részesedése, legalábbis a 2014-es 7,9 százalékról 2015-ben 8,1 százalékra. 2013-ban még 8,5 százalék volt ez az arány – írta a Napi.hu.

Szaúd-Arábia nagyon nehéz helyzetbe került - mondja Ed Morse, a Citigroup elemzője. Versenytársai agresszíven igyekeznek helyzet szerezni maguknak a nagy tülekedésben az igencsak zsúfolt piacon. A két legnagyobb ellenfél Oroszország és Irak, de hamarosan Irán is "teljes fegyverzetben" beszáll a küzdelembe.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Napi.hu