Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Elemző: Nem tűnik tartósnak a Brent árának emelkedése

NRGreport | 2016.03.30. 10:46

Ismét a gyengélkedés jeleit tapasztaljuk az olaj piacán, és ez felveti azt a kérdést, hogy vajon túl gyorsan és túl magasra emelkedett-e az olaj ára – teszi fel a kérdést friss elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője.

Nehéz cáfolni azokat, akik úgy vélik, hogy a jelen helyzetben a fundamentális mutatók még nem elégségesek ahhoz, hogy tartós piaci áremelkedést eredményezzenek. Minden jel szerint a kitermelés befagyasztásával kapcsolatos hírek álltak a felfutás mögött, és még előttünk áll az április végi találkozó, ahol az OPEC tagországok, illetve a szervezeten kívüli termelő országok megállapodásra kell, hogy jussanak – írja Hansen.

Amennyiben ez a megállapodás nem jön létre, annak súlyos hatása lehet az árakra. Ezzel együtt az Egyesült Államokban várhatóan továbbra is a készletszintek növekedését tapasztalhatjuk majd az elkövetkező hetekben – valószínű, hogy a növekedés üteme lassulni fog, és a május végre egyensúlyi állapotot hoz majd, véli.

Ezek jelenleg a piacot negatívan befolyásoló tényezők, azonban a legnagyobb gond az, hogy az elmúlt hat hétben a piacon rendkívüli mértékben megnövekedett a spekulatív célú long pozíciók mennyisége, Ole Hansen szerint. A Brent olajra vonatkozó nettó long pozíciós állomány mostanra rekordot döntött, gyakorlatilag minden egyes short pozícióra tíz long pozíció jut. A piacokon rendre azt tapasztaljuk, hogy ha a pozíciók egyenlege bármilyen irányban túlzott mértékben eltolódik, akkor gyakran pont az ellenkező irányba ugrottak el az árak – pontosan ez a kockázat fenyegeti jelenleg az olaj piacát is, teszi hozzá.

Miután a Brent olaj hordónkénti ára ismét 40 dollár alatt járt, megnövekedett annak kockázata, hogy rövidtávon még lejjebb eshet, az elemző szerint. A 35 dollár/hordó az első jelentős szint a 40 dolláros szint alatt, ezután a 33 dolláros szint következik. Jelenleg azonban inkább az a valószínűbb, hogy a Brent olaj ára a 35 dollár/hordó körüli szintre ballag vissza, majd a második negyedévben a 35-40 dollár közötti sávban stabilizálódik.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.