Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Terrorcselekmények miatt is emelkedik az olaj ára?

NRGreport | 2016.03.30. 13:01

Az olaj árának emelkedése mögött a legtöbb elemtző szerint a globális termelési szint befagyasztása áll – de lehet egy rejtett ok is a nyersanyag árának emelkedésében.

A Royal Bank of Canada elemzése szerint olajvezetékek ellen elkövetett szabotázsakciók is hozzájárulak ahhoz, hogy a vártnál nagyobb mértékben, napi 3 millió hordóval nőtt a készlethiány a közelmúltban: múlt hónapban például Nigéria kulcsfontosságú vezetékét érte bombatámadás, amely 250 ezer hordónyi olaj kiesését eredményezte.

A bank legfrissebb elemzésében ezt veszi górcső alá. Az extrém militáns csoportok az elemzés szerint valós és konkrét veszélyt jelentenek az energiaipari létesítményekre, elsősorban az olajban gazdag észak-afrikai régióban.

A február közepén tapasztalt 26 dollárról 40 dollár közelébe nőtt a nyersanyag ára: ezt elsősorban az olyan országok kitermelés-befagyasztási akcióinak tudták be az elemzők, mint Szaúd-Arábia, vagy Oroszország. A spekulánsok arra is játszanak, hogy az amerikai olajtermelés 2016-ban komoly esést mutat majd.

A Royal Bank of Canada (RBC) elemzése szerint azonban a geopolitika feszültségeknek szintén komoly szerepe van az olaj árának emelkedésében, és erre eddig nem figyelt oda a piac, mert a fókusz Irán újbóli piacra lépésén és a piacon lévő túlkínálat leküzdésén volt.

Az RBC elemzése szerint ugyanakkor, a közelmúltban Irakban és Nigériában tapaszalt termeléskiesésekre egyre inkább érdemes odafigyelni – írta a CNN Money.

Az IEA nemzetközi energiaügynökség is rámutatott, hogy az olaj árának gyors emelkedése részben az OPEC-tag Irakban és Nigériában tapasztalt készletcsökkenésnek is köszönhető – a két országban zajlott események miatt 850 ezer hordónyi olaj kivitele hiúsult meg, az IEA számítása szerint.

Az Iszlám Államnak mindenképpen jól jön az áremelkedés, hiszen a terrorszervezet bevétel növekedéshez jut az eladott olaj után – ezt némileg ellensúlyozzák a szervezet kitermelő egységei ellen, az USA által vezetett csapások.

A RBC szerint a szabotázs akcióknak leginkább kitett országok: Nigéria, Irak, Algéria és Líbia.

  NRGreport
Címkék
#Algéria   #Irak   #Iszlám Állam   #Líbia   #Nigéria   #OPEC+   #terrorizmus  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.