Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Bizonytalan, merre tart a japán energiaipar

NRGreport | 2016.03.31. 08:56

Öt évvel a fukushimai katasztrófa után még mindig nem egyértelmű, milyen irányban is halad tovább a következő években Japán energiarendszere. A napenergia és a szén felhasználása erős növekedést mutat, miközben az elektromos áram felhasználása folyamatosan csökken – olvasható a World Energy Focus honlapján.

Japán a világ egyik legnagyobb napenergia-paica. Az ázsiai ország 2014-ben és 2015-ben is 8 gigawattnyi új naperőmű-kapacitást állított rendszerbe, évenként 20 milliárd dolláros költséggel. A teljes kapacitás 2020-ra elérheti az 50 gigawattot. 

Ezzel párhuzamosan jelenleg rekordszámú, összesen 47 széntüzelésű erőmű van üzemben a szigetországban, amelyek további 22,5 gigawattnyi teljesítményt jelentenek a következő egy évtizedben. 

Ezek a nagyarányú fejlesztések némileg ellentmondásban vannak azzal a ténnyel, hogy az elektromos áram felhasználása folyamatosan csökken Japánban. Az elmúlt évben a 2014-es értékhez képest 2,7 százalékkal csökkent a fogyasztás és 2010 óta éves átlagban 2,3 százalékos volt a visszaesés, miközben Japán GDP-je 0,6 százalékkal nőtt évente. 

2015 decemberében az ország energiatermelésének csupán 2,2 százaléka származott nukleáris reaktorokból. Ha az ország összes, az öt évvel ezelőtti fukushimai katasztrófa után leállított reaktorát újraindítanák, akkor ezek Japán energiaszükségletének 30 százalékát tudnák előállítani, de ez a szcenárió aligha valószínű. 

A Japán Fotovillamos Energia Szövetség szerint az ország napenergia kapcitása 2030-ra elérheti a 100 gigawattos teljesítményt, ami a teljes energiaszükséglet 15 százalékát fedezné. Bár ez meglehetősen nagy részarány, bőven hagy teret a szén- és gáztüzelésú erőműveknek és az egyéb megújulóknak, elsősorban a szélenergiának.

  NRGreport
Címkék
#energiamix   #Japán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.