Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Nagy állami napelemparkok jöhetnek

Végh Zsófia | 2016.03.31. 03:50

Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport.  Ezzel jelentősen nőne a hazai beépített napelem-kapacitás, ám Magyarország lemaradása annyira jelentős az európai átlaghoz képest, hogy a projekt, ha valóban meg is valósul, még mindig csak az első lépést jelenthetné a felzárkózáshoz.

A tervezett napelemparkok társulási formában működnének – állami és önkormányzati közreműködéssel – az ország különböző részein, körülbelül tíz helyen. Még keresik a megfelelő helyszíneket, több tényezőtől is függ, hol épülnek meg végül az erőművek. Fontos, hogy találjanak olyan önkormányzatokat, amelyek ingyen vagy legalábbis kedvezményes áron biztosítanak megfelelő nagyságú területet. Nem kis területekről van szó, hiszen az erőművek átlagosan 4 MW teljesítményűek lennének, s már fél MW megtermeléséhez is körülbelül 2 hektárra van szükség. Kell, hogy legyen megfelelő betáplálási pont – nem mindegy, hogy milyen transzformátorok, hány voltos vezetékek vannak a környéken – négy megawattot feltáplálni komolyabb infrastruktúrát igényel. 

A napelemparkok által termelt energiából közvilágítást és közintézmények energiaellátását biztosítanák közvetlenül. Az NRGreport úgy tudja, a tervezet szerint a termelt energiát feltáplálnák a rendszerbe, ami után rendszerhasználati díjat fizetnének, ám az energia nem kerülne közértékesítésre, nem lenne része a METÁR rendszernek – a helyszínen használnák fel.

Hogy pontosan mikor indulna a telepítés, nem tudni. A jogszabályi háttér összeállításának határideje információink szerint januárban lejárt, a tervezet még ezután kerül a kormány elé.  A projekt összköltsége 20-25 milliárd forint lenne, melyet európai uniós forrásból (KEHOP) finanszíroznának 50%-os támogatás intenzitás mellett.

Bár a tervezett 40 MW-os beépített kapacitásnövekedés tekintélyesnek tűnhet, ám Magyarország olyannyira lemaradt a napenergia használatában az unió más országaihoz képest, hogy még egy ekkora beruházás is csak az első lépést jelentené a felzárkózáshoz. Szolnoki Ádám, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke szerint öt-hét éven keresztül legalább 30 MW kapacitásnövekedésre lenne szükség, hogy lefaragjuk a lemaradásunkat.

A beépített napelem kapacitás két éve 80 MW volt, közel háromszorosa az előző évinek, ilyen mértékű növekedés nem történt Szolnoki szerint tavaly. A napelem beruházások zömét közintézmények korszerűsítése, önkormányzati projektek adták, mivel csak ezek kaptak támogatást (uniós forrást). A lakossági piac szépen fejlődik, a rezsicsökkentés ellenére, támogatás nélkül is, mondta Szolnoki, napelemparkot viszont eddig keveset és elszórtan építettek. A pécsi és mátrai erőműveken kívül tavaly több kisebb, 500 KW alatti teljesítményű parkokat adtak át. Ezek egy része egy-egy közeli település energiatermelését támogatja, például a mórahalmi 499,5 KW teljesítményű napelempark. Mások, például a Borsod-Abaúj- Zemplén megyében található Sóstófalván tavaly átadott, az Európai Bizottság kalkulátora szerint az átlagosan 465,7 KW teljesítményű rendszert áramkereskedelmi céllal is telepítették. A projekteket uniós (KEOP) forrásból finanszírozták.

  Végh Zsófia
Címkék
#napenergia   #naperőmű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.