Szabályozás

53 százalékkal nő itthon a gáz profitja

NRGreport | 2016.04.01. 06:27

A lakossági földgázpiacról szinte az összes külföldi cég kiszorult, szinte csak az állam maradt a piacon, a lakosságot ellátó földgázszolgáltatók árrését 53 százalékkal megemelik – írta az Index.hu. Fontos azonban, hogy ebből a lakosság semmit nem érez.

Az olajárak zuhanása miatt a gázárak is sokat csökkentek, emiatt az állami földgázelosztó jóval olcsóbban tudja adni a lakossági földgázszolgáltatóknak a gázt, amelyek az olcsóbb beszerzési és a magasabb értékesítési ár alapján most már szélesebb profitrátával dolgozhatnak.

A héten megjelent NFM-rendelet szerint eddig a 20 köbméter/óránál kisebb gázmérősöknél 516 forint volt megawattóránként a szolgáltató árrése, ezt a szerdán kihirdetett NFM-rendeletben 792 forintra emelik. A 20 köbméter/óra fölött pedig eddig 245 forint volt az árrés megawattóránként, ez 376 forintra nő.

Mindkét változás 53%-os árrés-növelést jelent, amelynek egyik "lába", hogy a gázt is olcsóbban kaphatják majd a szolgáltatók, áll az Inddex cikkében. A rendeletben ugyanis csökkentik az MFGK Zrt. által a szolgáltatóknak értékesítendő földgázforrás legmagasabb hatósági árát.

A teljes cikk itt olvasható.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.