Fenntarthatóság

Egyre több áramot nyerünk megújulókból

NRGreport | 2016.04.05. 09:44

16%-kal nőtt a szél- és napenergiából nyert áram mennyisége az OECD országokban, 2015-ben – közölte friss jelentésében az IEA nemzetközi energiaügynökség.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 34 országában összességében nőtt az olaj, gáz és elektromos áram termelés, ezen belül is nagyot ugrott a szél- és napenergiából előállított elektromos áram mértéke, a szervezet szerint.

A teljes OECD áramtermelés alig mozdult el, csupán 0,3 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2014-ben. Üdvözlendő, hogy a fosszilis energiahordozókból nyert áram mennyisége 1%-kos csökkenést mutatott. Csökkent a biomasszából, etanolból, hulladékból és vízenergiából nyert áram mennyisége is.

A nukleáris energiából előállított áram mennyisége az OECD országaiban 0,5%-kal csökkent, 9,4 terawatt órával összesen 1878,9 terawatt órára. A teljes képet árnyalja, hogy az OECD európai országaiban tapasztalt nagyobb csökkenést ellensúlyozta az OECD ázsiai országaiban történt növekedés.

Az OECD-ben az éghető megújulók és vízenergia kivételével számított megújulókból előállított áram aránya 21,5%-ra nőtt 2015-ben, az egy évvel korábbi 20,6%-ról. A szélenergiából előállított áram 77 terawatt órával nőtt tavaly, ebből 61 terawatt órát Európában állítottak elő, míg a fényelektromos áram előállítása 27 terawatt órával nőtt, az amerikai térségben tapasztalt 10,4%-kos növekedésnek köszönhetően.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.