NRGreport
Menü

Óriási pénzügyi károkat okozhat a klímaváltozás

Egy újfajta modellezésen alapuló tanulmány megállapította, hogy 2500 milliárd dolláros pénzügyi kárt okozhat a klímaváltozás, ha nem teszünk semmit ellene. 

A London School of Economics kutatói először elemezték fejlett közgazdaságtani modellezéssel az éghajlatváltozás pénzpiaci hatásait és azt állapították meg, hogy ha az emberiség nem tesz a jelenleginél többet a klímaváltozás ellen, akkor ez az évszázad során 2500 milliárd dolláros anyagi kért okoz majd - idézi az Index a tanulmányt megjelentető Nature Climate Change tudományos folyóiratot. 

A tanulmány vázolja a legrosszabb eshetőséget is: eszerint a klímaváltozás által okozott károk akár ennek tízszeresét, a 24 ezer milliárd dolláros összeget is elérhetik, ami gyakorlatilag a világgazdaság teljes összeomlását jelentené. 

Valamivel kedvezőbb lenne a kép, ha sikerülne betartani a tavalyi párizsi klímacsúcson elfogadott 2 Celsius fokos maximális felmelegedési értéket, ugyanis ebben az esetben a várható pénzügyi kár 315 milliárd dollárral csökkenne. 

A kalkulált veszteségek a szélsőségesebb időjárás által okozott közvetlen károkból, illetve az éghajlatváltozás hatásaiból adódó bevételkiesésből tevődnek össze a kutatók szerint. A kutatást vezető Simon Dietz a Guardiannak azt mondta, hogy a nyugdíjalapoknak számolniuk kell a klímaváltozás jelentette kockázatokkal, és sokan közülük tisztában is vannak ezzel. Ugyanakkor a pénzügyi szektor egészét tekintve kevesen veszik komolyan a veszélyt - írja az Index. 

Forrás: Index