NRGreport
Menü

Tesla-gyár lehet a legöregebb francia atomerőműből

Ségolene Royal, francia energia miniszter azt javasolta Elon Musk, Tesla-alapítónak, hogy a cég Franciaország legöregebb és év végén leállítandó atomerőművét autógyárrá alakítsa át - írja a Guardian

Az Alsace régióban, a német határ közelében található Fessenheim-atomerőmű bezárására Francois Hollande elnök tett ígéretet, de a terv heves ellenállásba ütközött a helyi politikusok és a munkahelyek elvesztése miatt aggódó szakszervezetek részéről. 

A legnagyobb problémánk az erőmű területének átalakítása - mondta a miniszter az AFP hírügynökségnek. Reményt kell adnunk az itteni közösségeknek, ezért arra gondoltam, hogy Tesla-gyárat lehetne létrehozni az erőmű területén. 

A rögtönzött kijelentéseiről is elhíresült miniszterasszony elmondta, hogy az ötletet személyesen Elon Musknak vetette fel és tíz napon belül a Tesla menedzsmentjének is elmondja. Mondtam neki, hogy van számára egy tökéletese helyszínem, Fessenheim. Nem mondott nemet. Aki mer, az nyer - mondta Royal. 

A bezárásra ítélt atomerőművet a francia EDF energiavállalat üzemelteti és 850 főt foglalkoztat itt. 

Egy februrában publikált videofelvételben Elon Musk közölte, hogy továbbra is tervezi egy európai gyár megépítését. A videóban megemlíti az Alsace régiót is, amelynek előnye, hogy félig Németország, félig Franciaország, de egyelőre csak spekulációnak nevezte az elképzelést - írja a Guardian. 

Forrás: Guardian