NRGreport
Menü

Az olaj és az európai dezinflációs hatás csökkentette az inflációt

Főként az alacsony olajárak és az Európából érkező dezinflációs hatás miatt voltak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak a fogyasztói árak márciusban, mint egy évvel korábban, de szerepet játszott a sertés tőkehús áfájának csökkentése is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva.

A tárca szerint az élelmiszerárak mérséklődéséhez hozzájárult a hús-, valamint a tejtermékek világpiaci túlkínálata is.

Az üzemanyagok ára a tavaly év elején tapasztalt drágulás okozta bázishatás miatt csökkent, így önmagában a termékkör 1,2 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. Ugyanakkor, az olajárcsökkenés tényleges hatása ennél nagyobb lehet annak révén, hogy az alacsonyabb szállítási költségek begyűrűződnek más javak és szolgáltatások árába - jelezte az NGM.

A tárca hangsúlyozta, az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot tartósan visszafogott inflációs környezet jellemzi.

Míg 2010-ben a fogyasztói árak csaknem 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentés miatt 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014-2015-ben már nulla százalék körül alakult ez a mutató, azaz sikerült megőrizni a forint vásárlóértékét - emelte ki közleményében az NGM.

A pénzromlás mérséklődésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet - hangsúlyozta a tárca.

Forrás: MTI