Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ellentétes hatások az olaj piacán

NRGreport | 2016.04.08. 08:08

A nyersolaj ára egyheti csökkenés után a hét elején újra emelkedett. Ennek egyik fő oka lehet, hogy Kuvait szerint a közelgő dohai megbeszélésen téma lesz a kitermelés befagyasztása – annak ellenére próbálnak meg dűlőre jutni, hogy Szaúd-Arábia a legutóbbi alkalommal elutasította a megegyezést mindaddig, amíg Irán nem vesz részt egy ilyen megállapodásban.

A kereskedők egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy a piac elérte a mélypontját. Összezuhant a Brent olaj contangója (a contango a nyersolaj spot, azaz pillanatnyi ára és határidős ára közötti diszkont mértékét mutatja) is, amely egyrészt jelentős mértékben mérsékli a hosszú pozíciók tartásának terheit, másrészt csökkenti annak lehetőségét, hogy az olajkereskedők pénzt keressenek a tárolási kapacitás kihasználásával – írta legfrissebb elemzésében Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

Az olajtársaságok és a kereskedők a tárolói kapacitás kihasználása céljából jelenleg is több millió hordónyi olajat tárolnak tartályhajókon és szárazföldi tárolókban. A contango komoly profitlehetőséget kínál mindazok számára, akik meg tudják venni a nyersolajat, majd tárolni tudják, hogy a határidős piacon magasabb áron el tudják adni, véli az elemző. Mindezt a modell mindaddig működik, ameddig a contango kellően nagy ahhoz, hogy fedezze a tárolás és a biztosítás költségeit.

A contango aktuálisan tapasztalt összeesése nagy valószínűséggel azt fogja eredményezni, hogy az elkövetkező hetekben több millió hordónyi olyan olaj fog a piacra zúdulni, amelyet jelenleg a tárolókban tartanak, Hansen szerint. Mivel a nemzetközi piac változatlanul a túlkínálattal küzd, a szűkülő contango csak meghosszabbítja a piac szenvedéseit, teszi hozzá a szakértő.

A Brent olaj a hét elején támaszt talált a száznapos mozgóátlag 37,30 dollár körüli szintjén, majd a fentiekben említett hírek tolták kissé feljebb az árat. Ole Sloth Hansen ennek ellenére jelenleg csak korlátozott, körülbelül 40 USD/hordó szintig tartó emelkedési lehetőséget lát a Brent piacán.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #contango   #olaj   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.