Címlap

Az energiaárak fékezik a német inflációt

NRGreport | 2016.04.12. 13:06

Márciusban emelkedett kissé a német infláció – közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Márciusban a végleges adatok szerint 0,3 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit, az infláció tehát emelkedett a februárihoz képest, amikor nulla százalékos volt. Januárban 0,5 százalék volt az éves áremelkedés.

Az éves fogyasztói árindex márciusi emelkedését az energiaárak csökkenése fékezte leginkább. Az energiaárak az idén márciusban 8,9 százalékkal maradtak el a tavaly márciusitól. A legnagyobb mértékben, 28,3 százalékkal a fűtőolaj, illetve 13,5 százalékkal az üzemanyag ára csökkent éves összevetésben, de más energiahordozók ára is elmaradt az egy évvel korábbitól. A távhő ára például 9,3 százalékkal, a földgáz ára 2,6 százalékkal csökkent. Az elektromos áram ára viszont 0,2 százalékkal emelkedett.

Energiaárak nélkül a fogyasztói árak évi 1,4 százalékkal növekedtek márciusban.

Az élelmiszerárak 1,3 százalékkal emelkedtek márciusban az egy évvel korábbihoz képest, a szolgáltatások ára pedig 1,6 százalékkal. Mivel az idén a húsvét márciusra esett, a fogyasztói árindexet 0,2 százalékponttal emelte meg az utazási irodák árainak 7,1 százalékos növekedése.

Az uniós módszertannal kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az idén márciusban 0,1 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit és 0,8 százalékkal az idei februárit.

A februári árszinthez képest márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, de jórészt szezonális hatások miatt. Az energiaárak 1,0 százalékkal, az élelmiszerárak 0,4 százalékkal, az utazási irodák árai 10,1 százalékkal emelkedtek.

  NRGreport
Címkék
#infláció   #Németország   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.