Vállalatok

Még újraindítható a távfűtés

NRGreport | 2016.04.13. 09:31

Április 15-én véget ér a távfűtési szezon, azonban további egy hónapig áll rendelkezésre a távhőszolgáltatás, melyet a Főtáv Zrt. a lakóközösségekkel kötött közüzemi szerződések és a közös képviselők által leadott egyedi megrendelés által biztosít. Szélsőséges esetekben ugyanakkor május 15-e után is újraindítható a távfűtés.

A hőmérséklet emelkedésével az egyedi fűtés rendszereket is fokozatosan lekapcsolják. Ezzel párhuzamosan csökken/megszűnik a szmog a városokban, amiért elsősorban az egyedi fűtés okoz, mondta a Főtáv Zrt kommunikációs vezetője, Herpai Attila. Ellentétben több európai nagyvárossal, például Berlinnel, Béccsel vagy Koppenhágával, ahol a belváros ingatlanok zöme távfűtéses, Budapesten több belvárosi kerületben egyáltalán nincs távfűtés.

A sok egyedi kémény sokkal rosszabb hatásfokkal égeti el a gázt, mint a Főtáv ZRt. által használt egyetlen nagy kémény, a cég óbudai telephelyén. A főváros legmagasabb építménye (203 méter) magassága miatt is környezetkímélő, a füst ugyanis magasabban kerül a légkörbe, a kibocsátási paramétereket pedig folyamatosan vizsgálják, magyarázta a cég műszaki vezetője.

A Főtáv Zrt. ma 240 ezer háztartást és körülbelül 6-7 ezer ipari fogyasztót, közületet lát energiával, közöttük a Gellért Fürdőt, az Allee Bevásárlóközpontot, a Duna Tower irodaházat vagy az Elefántházat az Állatkertben. A valamennyi szegmensben piaci bővülést tervező vállalat úgy véli, versenyképes a távfűtés. Az ingatlanpiac növekedésével párhuzamosan egyre több beruházó érdeklődik a távfűtés iránt: a cég egy 350 lakásos lakópark fejlesztővel tárgyal, mondta Herpai.

Április 15-e egyúttal a távhőszolgáltatás napja, amikor a Főtáv Zrt. több létesítménye megnyílik a látogatók előtt. Emellett a város több épületét egyedi fényjátékkal világítják meg este.

  NRGreport
Címkék
#FŐTÁV   #Főtáv Zrt.   #fűtés   #szmog   #távfűtés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.