NRGreport
Menü

Szaúdi-orosz megállapodás?

Oroszország és Szaúd-Arábia kedden megállapodott az olajtermelés befagyasztásáról – értesült az Interfax orosz hírügynökség dohai diplomáciai forrásokból.

A két ország megállapodása azt jelenti, hogy visszaállnak az év eleji kitermelési szintre, vagyis visszafogják a jelenlegi túltermelést, ami jelenleg rekordalacsonyan tartja a kőolaj hordónkénti árát. A szaúdi-orosz egyezség azért nagyon fontos, mert eddig Szaúd-Arábia stratégiája volt olaj piacra öntése.

Már csak egyetlen fél tehet keresztbe az áremelkedésnek: Irán. Az ország idén év elején szabadult meg az olajkereskedelmét érintő nemzetközi szankcióktól. A világ ötödik legnagyobb kitermelője egyelőre nem akar csatlakozni a befagyasztásról szóló egyezséghez. Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országa nem, hogy nem állna le a bányászattal, de napi négymillió hordóra növelné a termelését. Ez a jelenlegi szint nagyjából egyharmada, és napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot.

A befagyasztás ötlete már egy éve felmerült, akkor az OPEC és azon kívüli országok találkozóján éppen Szaúd-Arábia fúrta meg a termelés befagyasztását. Most viszont az Interfax értesülése szerint a szervezet tagjai és a további olajkitermelő országok április 17-én Dohában megegyezhetnek a termelés szinten tartásáról.

A dohai ülés összehívásáról február 16-án született egyezség, akkor a Brent hordónkénti ára 32,08 dolláron zárt. Kedden, röviddel az Interfax-jelentés után a Brent ára 1,09 dollár (2,54 százalék) emelkedéssel, 43,92 dolláron állt.

A CNN Money által készített grafikán jól látszik az olaj árának alakulása az elmúlt hónapokban. 

Frissítés:

Eddig orosz hivatalos források nem erősítették meg a megállapodást, az OPEC jelenlegu elnöki tisztjét viselő Katar sem nyilatkozott. Beszélt azonban a szaúdi olajminiszter Ali al-Naimi az Al Hajat hírlap szerdai számában, ahol a Reuters tudósítása szerint országa kitermelés-csökkentéséről azt mondta: Felejtsék el ezt a témát. 

Közben egy iráni hetilapban az jelent meg, hogy az ország olajminisztere nem vesz részt a dohai találkozón, hanem egy képviselőt küldd maga helyett.

Forrás: NRGreport, Interfax, Financial Post, CNN Money