NRGreport
Menü

IEA: India húzza az olajkereslet növekedését

A globális olajkereslet növekedése tovább lassul 2016-ban - derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb havi jelentésből. A szervezet szerint a nagy olajfelhasználó országok mindegyikénél visszaesik a kereslet, kivéve Indiát. 

Az idei évben átlagosan napi 1,2 millió hordóra mérséklődik a világ olajkereslete a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint, ami elmarad a 2015-ös 1,8 millió hordós növekedési ütemtől. Ez a tendencia Kínára, az Egyesült Államokra és Európára is érvényes. 

Az OECD országokban a visszaesés a gyengébb ipari tevékenységnek és az általánosságban gyengének mondható téli időjárásnak köszönhető a jelentés szerint. 

Az említett országokkal szemben Indiában ugyanakkor gyorsult a kereslet növekedése és az IEA szerint az ország fokozatosan átveheti Kína első helyét a növekedés motorja szerepében. A 2015-ös és az idei év első hónapjainak adatai szerint az olaj iránti kereslet 8 százalékkal nőtt Indiában éves összevetésben. Az idei év egészét tekintve pedig az indiai olajkereslet akár napi 300 ezer hordóval is nőhet. 

Közben az OPEC bejelentette, hogy idén márciusban 32,47 milluió hordóra csökkent a szervezet tagállamainak kitermelési szintje, ami még mindig jóval a hivatalosan meghatározott 30 millió hordós plafon fölött van. A visszaesés okait abban látja az OPEC, hogy a nigériai, az egyesült arab emírségekbeli és az iraki termeléscsökkentést nem tudta ellensúlyozni az iráni és az angolai termelés felfutása. 

Globális szinten napi 300 ezer hordóval, 96,1 millió hordóra csökkent a kitermelés, amelynek elsősorban az amerikai termelés esése lehet az oka. 

A legfrissebb adatok a közelgő dohai olajcsúcs előtt láttak napvilágot, ahol az olajtermelő országok - az OPEC és a szervezeten kívüli államok - a kitermelés januári szinteken történő befagyasztásáról próbálnak egyezségre jutni. Az IEA szerint egy sikeres megállapodásnak is csak korlátozott hatása lenne a tényleges kitermelésre. 

Ennek ellenére az IEA bizakodó abban a tekintetben, hogy a mérsékelt keresletnövekedés és az OPEC-en kívüli államok termelésének csökkenése az olajpiac kiegyensúlyozását eredményezi az idei év második felében - írja a CNBC

Forrás: CNBC