Vállalatok

Kevesebb pénzt visznek haza az olajcégek vezetői

NRGreport | 2016.04.14. 07:02

A 2014 óta zuhanós olajárak miatt a világ vezető olajcégei csökkentették a vezetőknek járó javadalmazást – idézi  a Marketwatch cikkét a Portfolio.hu. 

A lap szerint az Exxon Mobil, a Shell, a BP és a Chevron vezetői az elmúlt öt évben együttesen közel 500 millió dollár kifizetést kaptak, noha a cégek többségének esett a részvényárfolyama. 

Az Exxon Mobil vezetői például az alacsonyabb bónuszok miatt 18 százalékkal kevesebb, 27,3 millió dollárnyi juttatást kaptak 2015-ben még úgy is, hogy az alapfizetésük 6 százalékkal emelkedett. 

A Chevronnál a vezárigazgató teljes kifizetési csomagja 15 százalékkal, 22 millió dollárra csökkent. A Shellnél a vezetők bérből és bónuszokból álló fizetési csomagja 13 százalékka, 5,5 millió dollárra csökkent, a nyugdíjcélú megtakarításokkal együtt azonban már 81 százalékos a csökkenés. 

A BP kivételt jelent a nagy olajcégek sorában, ugyanis itt annak ellenére nőtt 20 százalékkal a vezérigazgató kompenzációja, hogy a vállalat 5,2 milliárd dolláros veszteséget termelt 2015-ben – írja a Portfolio.hu. 

  NRGreport
Címkék
#olajcégek   #vezetők fizetése  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.