Szabályozás

Nő a feszültség az ágazatban: korlátozhatják a közvilágítást?

Végh Zsófia | 2016.04.15. 10:35

Elmarad a villamosenergia-ipari szakszervezete által péntek estére tervezett országos korlátozása a díszkivilágításnak. Ha a tárgyaló felek hétfőn nem tudnak megegyezni sem a bérekről, illetve bérmegállapodás hiányában a sztrájk elégséges szolgáltatásairól, a szakszervezet bírósághoz fordul.

Bár több villamosenergia-ipari cég megegyezett dolgozóival, közöttük az Elmű és az E.On, értesült az NRGreport a cégektől, ágazati szintű bérmegállapodás nem született, ezért a korábban bejelentett sztrájk és a villamosenergia-szolgáltatás országos visszafogásának lehetőségét továbbra is napirenden tartja a szakszervezet.

A sztrájkot bejelentő Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) és az iparág munkáltatóinak képviselő hétfőn ülnek le tárgyalni a dolgozók követeléseiről és egy lehetséges sztrájkról. A tét a béremelés mellett – a munkáltatók által ajánlott 2,5% helyett követelt 4,5% – az ország dísz- és közvilágítása, ezek korlátozásával fenyeget ugyanis az EVDSZ. A szervezet a héten újabb sztrájk akciótervet juttatott el a munkáltatói oldal képviselőinek, melyben lényegesen fajsúlyosabb forgatókönyvet vázolt fel a korábbinál; például a mai napra kilátásba helyezett díszkivilágítás korlátozásánál.

Az EVDSZ hétfőn nyújtotta át követeléseit, három nap határidőt adott a munkáltatóknak, akik csütörtökön úgy döntöttek, folytatják a tárgyalásokat jövő hétfőn. Ekkor dőlhet el az is, mi számít még elégséges szolgáltatásnak, meddig korlátozható az energiaszolgáltatás anékül, hogy köz- vagy balesetveszélyt jelentene. Az új csomag szerint első héten a téli díszkivilágításnak megfelelő mértékű villamosenergia-visszaterhelést helyeztek kilátásba egy óra időtartamra, a második héten este hét órától reggel hét óráig tartana a korlátozás, a harmadik héten a díszkivilágítást is lekapcsolnák, a negyedik héttől pedig a paksi erőmű egy blokkjának megfelelő áram kiesést idéznének elő.

Ekkora kiesés/ ez utóbbi a közvilágításra is kiterjedhet, ám megszervezése igen komoly egyeztetést igényel, hogy ne jelentsen baleset- vagy életveszélyt, mondta az NRGreport-nak Szilágyi József, az EVDSZ elnöke. A közvilágítási rendszerben számos, úgynevezett védett elem található, ezeket nem érintheti a szolgáltatás esetleges korlátozása. Más körülményeket is figyelembe kell venni, ha egy alsóbbrendű út mellett például orvosi ügyelet található, nem korlátoznák a világítást, tette hozzá. A gyakorlatban az akció inkább úgy valósulna meg, hogy a közvilágítással egyenértékű energiamennyiséget, országosan körülbelül 200 MW visszaterhelést valósítanának meg, azaz legalább ilyen nagyságrenddel korlátoznák a szolgáltatást, magyarázta Szilágyi.  A rendszerirányító MAVIR persze pótolhatja az energiát más forrásból (vásárolhat), ám ha a legolcsóbban villamos energiát termelő Paks kiesik, az áram pótlása csak drágábban lehetséges, mondta Szilágyi.

Kérdéses az is, mekkora mértékig korlátozható a szolgáltatás. A sztrájktörvény ebben az iparágban sem részletezi a még elégséges szolgáltatás fogalmat/tartalmát, azt egyedileg kell meghatározni. Ezért ha hétfőn nem jutnak egyezségre, az EVDSZ bírósághoz fordul, akinek erről (is) döntenie kell, mondta Szilágyi. Ha a bíróság (vagy a munkáltatók) jóváhagyják a korlátozásokat, a MAVIR-nak el kell rendelnie, hogy az erőművek korlátozzák termelésüket a megállapodott mennyiségekkel (bizonyos mértékű energiavisszaterhelést rendel tehát el.) A MAVIR sztrájktól függetlenül folyamatosan egyeztet a napi „menetrendről”, csak a szervezet rendelhet el bármilyen (ilyen jellegű) módosítást.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.