NRGreport
Menü

Egyszerűbb és olcsóbb lesz zöldáramhoz jutni

E hónap elejétől változott a megújuló- és hulladékalapú áramtermelés kötelező átvételi rendszere, a KÁT. Ennek lényege, hogy a egyszerűbb lett a villamos energiához kapcsolódó számlázás, ami egyszerűbbé teszi a vevők számára az ajánlatok összehasonlítását - írja a vg.hu. 

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a változás átláthatóbb működést eredményez a piac minden szereplője számára és nem utolsó sorban megtakarítást is eredményezhet az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult áramfelhasználóknak. 

A változással a kereskedők is jól járnak, ugyanis áprilistól a támogatásra nem jogosult termelők árama a HUPX áramtőzsdén keresztül jut el a felhasználókhoz,így a kereskedők megszabadulhatnak az úgynevezett volumenkockázattól, azaz, hogy a zöldáramtermelők esetleg nem tudnak kellő időben és mennyiségben szállítani. 

Korábban a vállalatoknak a zöldárammennyiség 60 százalékát kötelező volt megvásárolniuk a felhasználás arányában.  Aköltségmegosztás elve változatlan maradt, de a vevőknek ekkortól áramvásárlás helyett már a rendszert kell megfinanszírozniuk az úgynevezett KÁT-pénzeszköz megfizetésével. A fogyasztói szerződésekből így kikerült a KÁT-os elem, többek között ez az a fenti egyszerűsödés, ami átláthatóbbá teheti az ajánlatokat - írja a vg.hu.

Forrás: Vg.hu