Címlap

Ausztria szerint torzítaná az európai energiapiacot a nukleáris energia állami támogatása

NRGreport | 2016.04.19. 06:48

Az Osztrák Nagykövetség agrárattaséja szerint minden országnak megvan a joga arra, hogy meghatározza saját energiamixét, azonban a nukleáris energia állami támogatása torzítaná a liberalizált európai energiapiacot és hátráltatná a megújuló energiák terjedését.

Ernst Zimmerl erről az Energiaklub Paks II – Egy bizonytalan beruházás elnevezésű hétfői rendezvényén beszélt. Hozzátette: az osztrák kormány aggályosnak tartja a Paks II projekttel kapcsolatban, hogy nem volt közbeszerzési tender a projektről, amit pedig előír az uniós jog. Az uniós versenyjogi szabályokat is be kell tartani, az osztrák kormány szigorúan elutasítja a nukleáris energia minden közvetlen vagy közvetett támogatását – szögezte le.

Elmondta azt is, hogy bár a magyar és az osztrák kormánynak eltérő nézetei vannak a nukleáris energiáról, meg van győződve arról, hogy közös érdek a nukleáris biztonság folyamatos növelése. Jogilag kötelező érvényű biztonsági előírásokra van szükség – jelentette ki.

Felidézte, hogy 2015-ben bilaterális egyeztetések voltak a környezeti hatásvizsgálat témájában, és úgy vélte, elérhető közelségbe került egy megállapodás egyes nukleáris biztonsági kérdésekben, amint több információ elérhető lesz a két ország közötti nukleáris információs megállapodás alapján.     A komoly nukleáris balesetek nem állnak meg az országhatároknál – mondta, felhívva a figyelmet az átláthatóság szükségességére, amit az uniós jog is szabályoz.

"Nagyon aggasztó, hogy a két új reaktor megépítéséről szóló, az orosz féllel kötött megállapodás részleteit 30 évre titkosították" – jegyezte meg.     Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője a beruházással kapcsolatos európai uniós vizsgálatokról szólva elmondta: a legfontosabbak a tiltott állami támogatás miatti és a közbeszerzési eljárás kiírásának elmaradása miatti eljárások.

Úgy vélte, az első esetben már formálódhat megállapodás a kormány és a bizottság között, eszerint a bizottság megállapítja az állami támogatás tényét, de speciális körülmények fennállása miatt indokoltnak nyilváníthatja azt. Úgy látja, ősz előtt nem várható döntés ebben az eljárásban.

Az üzemanyag-ellátási szerződést már módosították az unió kifogásai nyomán – mondta. A paksi beruházás adatainak megismerhetősége ügyében folytatott eljárás nyomán is módosította a vonatkozó törvényt a kormány, ez a múlt héten lépett hatályba. E szerint nem lehet általánosságban titkosítani az adatokat, meg kell jelölni az üzleti vagy biztonsági titkokat tartalmazó adatokat – ismertette.

Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője elmondta: a legnagyobb probléma, hogy nem bizonyították be az egész beruházás létjogosultságát, nincsenek alternatív forgatókönyvek az ország energiaellátásának biztosítására, amiket össze lehetne hasonlítani. E kérdésben megalapozott szakmai döntésre, nem politikaira lenne szükség – jelentette ki.

Véleménye szerint több hazai és nemzetközi jogszabályba is ütközik az a folyamat, amely során az atomerőműről döntöttek. Ezek között említette a közbeszerzési tender elmaradását. Elmondta azt is, hogy a hivatalos teljes költségvetés 3750 milliárd forint, azonban nem számoltak több lehetséges járulékos költséggel, amelyek értéke akár a 2000 milliárd forintot is elérheti.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.