Címlap

Három napja sztrájkol Kuvait

NRGreport | 2016.04.19. 09:07

Három napja tart a kuvaiti olajipari dolgozók sztrájkja, az az OPEC-tag ország olajtermelése 60 százalékkal, napi 1,1 millió hordóra esett már vasárnap, a munkabeszüntetés első napján. Az olaj világpiaci ára emelkedéssel reagált a hírre.

A Kuwait Oil közlése szerint a közel 7 ezer ágazati dolgozó a bérek és a szociális juttatások tervezett csökkentése ellen tiltakozik, a sztrájk már három napja tart. Csak a KNPC állami olajfinomító termelése a munkabeszüntetés miatt napi 520 ezer hordóra mérséklődött a szombati 930 ezer hordóról – a teljes kitermelés pedig mindössze napi 1,1 millió hordót tesz ki.

Kuvait jelenleg napi 3 millió hordós termelési kapacitással rendelkezik, amelyet 2020-ra 4 millióra tervez növelni. Ezzel Kuvait a 13 tagú OPEC hatodik legnagyobb olajtermelője.

Az olaj világpiaci ára emelkedéssel reagált a hírre, a kuvaiti sztrájk ugyanis csökkenti a világméretű többletet. Elemzők szerint azonban az emelkedés tiszavirág életű lesz, és a piac hamarosan ismét a túltermelésre koncentrál majd, írta a CNBC.

A Brent kedden délelőtt 43,25 dolláron állt, ami 34 centes emelkedésnek felel meg, míg a West Texas Intermediate-tel 33 centes emelkedéssel, 40,11 dolláron kereskedtek.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Kuvait   #olaj   #olajár   #OPEC+   #sztrájk   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.