Szabályozás

Nincs megegyezés, sztrájkolna a villamosipari szakszervezet

V.ZS. | 2016.04.19. 05:00

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség a bírósághoz fordul, hogy döntsön a sztrájk mellett nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról, mivel nem sikerült a munkáltatókkal megállapodni.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) és az iparág munkáltatóinak tárgyalásai nem vezettek eredményre – mondta a hétfői tárgyalások után az NRGreport kérdésére Szilágyi József, a szervezet vezetője. (Több  villamosenergia-ipari cég azonban már megegyezett dolgozóival, közöttük az Elmű és az E.On is.)

Az álláspontok közeledtek: a korábbi munkaadói ajánlat 2,5 százalék volt, a munkavállalói követelés 4,5 százalék, ezek módosultak 3, illetve 4 százalékra. Nem sikerült azonban végül egyezségre jutni.

A szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott, jövő héten juttatják el a kérelmüket a bírósághoz, hogy állapítsa meg a még elégséges szolgáltatások szintjét, ugyanis a munkáltatókkal erről sem sikerült megállapodni. A bíróság a sztrájktörvény szerint öt munkanapon belül dönt majd.

A szakszervezeti vezető korábban arról beszélt, első héten a téli díszkivilágításnak megfelelő mértékű villamosenergia-visszaterhelés történne egy óra időtartamra, a második héten este hét órától reggel hét óráig tartana a korlátozás, a harmadik héten a díszkivilágítást is lekapcsolnák, a negyedik héttől pedig a paksi erőmű egy blokkjának megfelelő áram kiesést idéznének elő. A bíróság dönt majd erről, mindebből mi számíthat még elégséges szolgáltatásnak.

Frissítés:

Az EDF DÉMÁSZ, az E.ON Csoport, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és az MVM Csoport közös közleményt adott ki, melyben felajánlják a szakszervezeti oldalnak, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Ebben így fogalmaznak: az elmúlt évek során nyílt, konstruktív partneri párbeszéd alakult ki az villamosenergia-ipari dolgozók érdekegyeztető szervezete és a munkáltatók között. A munkáltatói oldal a jövőben is ennek fenntartására törekszik és 2016. évben is elkötelezett a munkaerő-piaci viszonyokhoz, a hivatalos inflációs előrejelzéshez és a társaságok teherbíró képességéhez igazított korrekt keresetfejlesztés megvalósításában – írják. A munkáltatói oldal ennek megfelelően 3%-os emelésre tett javaslatot, amelyet a villamosenergia-ipari ágazat érdekképviselete nem fogadott el, fogalmaz a közlemény.

Az ágazati bérmegállapodás hiányától függetlenül az ágazaton belül már több vállalatnál is megszülettek a 2016. évi bérmegállapodások. Az E.ON Csoportnál,  az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél történt megállapodások értelmében 7600  munkavállaló részesül béremelésben. Az EDF DÉMÁSZ Zrt.-nél és az MVM Csoportnál még folyamatban vannak a tárgyalások – áll a közleményben.

Fontosnak tartjuk, hogy a Villamos-energia ipari Kollektív Szerződés, a helyi Kollektív Szerződések és az elmúlt években megkötött bérmegállapodások kiszámítható viszonyokat teremtettek a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt, megőrizve a hazai munkaerő-piacon is kimagasló juttatási csomagokat, ezáltal tovább ösztönözve a kiemelkedő teljesítményeket, írják közös közleményükben a szolgáltatók.

 

  V.ZS.
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.