Vállalatok

Szerződésváltással jelentős rezsit spórolhat egy vállalat

V.ZS. | 2016.04.19. 14:55

Hiába juthatnának olcsóbban energiához, a hazai cégek több mint kétharmada nem vált kereskedőt, állítja egy hazai energiabróker cég. A vállalat online tanácsadói és árösszehasonlító rendszer bevezetésével próbálja élénkíteni a versenyt és bővíteni ügyfélkörét.

Az energiapiac 2008-as liberalizációja óta a szabadpiaci beszerzésre jogosult cégek 40%-a soha nem váltott kereskedőt, annak ellenére, hogy szerződésváltással átlagosan 6-30%-os megtakarítást értek/érhetnek el a villamos energiát vagy földgázt beszerző cégek, derül ki a Get Energy Kft. energetikai tanácsadó cég adataiból. A beszerzési tanácsot is nyújtó cég tapasztalatai szerint főként a KKV-k nem változtatnak: nekik a nagyvállalatokkal ellentétben nincs saját energetikai tanácsadójuk, beszerzési felelősük, így nehezebben tájékozódnak a piaci lehetőségekről.

A cég és az Energymarket24 Kft. által létrehozott online brókerszolgáltatás ezeket a cégeket (is) célozza. A Tarifa24 platformon, az online biztosítási alkuszi modellhez hasonlóan, jelenleg 8 szabadpiaci szolgáltató cég földgáz- és villamosenergia ajánlatait hasonlíthatják össze az erre jogosult cégek, önkormányzatok és versenyeztethetik meg beszerzéseiket. Ez utóbbira a kisebb cégek zöménél ritkán kerül sor, ha mégis, gyakran a szerződött kereskedőpartnerek hátráltatják a váltást. Hiába versenyeztet szolgáltatókat egy cég és kap jobb árat, sok szerződésben egy ún. last call opció lehetőséget ad a céggel szerződött kereskedőnek, hogy ő adja meg azt. Az egyes kereskedők ajánlatai közötti akár 5% eltérés is lehet, ami több tényezőtől (pl. fizetési határidő, deviza, toleranciasáv, piaci stratégia, fogyasztás, stb.) függ. Két azonos szerződés konstrukciónál ennél jóval kevesebb a különbség, mondta az NRGreportnak, Gál Richárd, a cég operatív vezetője. A kereskedők sokszor egy szolgáltatás, például ügyfélszolgálat árát is beleszámolják a végső árba, ami akár fél százalékkal csökkentheti az elérhető kedvezményt, ám az ügyfelek a jó szolgáltatásért hajlandóak többet fizetni, tette hozzá.

Magyarországon körülbelül 15-20 olyan energiakereskedő van, akik ügyfeleknek értékesítenek, ebből 8 céggel dolgozik a cég, közöttük az Alteo Nyrt.-el és az Elmü-Émász-al, mondta Gál. Emellett tárgyalnak más kereskedőkkel, például a MET-el, az E2-vel, az E.On-al vagy az ENKSZ-el. A cég 2009-es alakulása óta durván 500 GW villamos energiát és 100 millió köbméter földgáz beszerzését versenyeztette meg ügyfelei részére. Az ügyfelek évekre szerződnek, ezért hiába esik a gáz ára, a tényleges vétel és elszámolás egy évvel eltolódik, mondta Gál.  A KKV-k rendszerint fix áras szerződést kötnek, ők az áresésből adódó kedvezményt egy évvel később érvényesítik, a nagyvállalatok tőzsdei indexált árakkal dolgoznak.

A brókercég célja, hogy a jelenlegi 5000-et számoló ügyfélkörüket a következő fél-egy évben 600-1000 céggel bővítsék. A cég vállalati ügyfelekre fókuszál, nem tervezi lakossági ügyfelek megkeresését.

  V.ZS.
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.