Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

10 milliárd dollár hitelt vett fel Szaúd-Arábia

NRGreport | 2016.04.20. 08:01

Az alacsony olajárak láthatóan Szaúd-Arábiát is megviselik: az ország pénzügyi tartalékai 2014 vége óta 150 milliárd dollárral csökkentek. Ezért volt szükség a hitelre.

Egy nemzetközi banki konzorciumtól vett fel 10 milliárd dollár összegű hitelt Szaúd-Arábia, a tranzakció egyértelmű jele annak, hogy az OPEC-ben kulcsszerepet játszó ország már külföldi forrásokra is rá van utalva – írta a Financial Times.

Ezzel a hitelösszeggel megvalósulhat az a tervezett nemzetközi kötvénykibocsátás is, amely 25 év után az első ilyen lenne Szaúd-Arábiában, és amelyről Mohammed bin Salman koronaherceg beszélt április elején. Az olajkirályság a világ legnagyobb állami vagyonalapját hozná létre, ezzel készülve azokra az időkre, amikor az olajnak már leáldozik.

A dohai találkozón a megegyezésnek éppen azzal az érvvel vetett keresztbe Szaúd-Arábia, hogy 2014 vége óta mintegy 150 milliárd dollárt égettek már el pénzügyi tartalékaiból. A zuhanó olajárak a szaúdi költségvetést komoly mértékben megviselik, becslések szerint idén a költségvetés hiánya a GDP 19 százalékát teheti ki.

A hitelezésben főként ázsiai bankok vettek részt, tették ezt annak ellenére, hogy több nemzetközi hitelminősítő is lerontotta a szaúdiak adósság besorolását.

Az eredeti elképzelés szerint összesen 6-8 milliárd dollárt akart Szaúd-Arábia idegen forrásként bevonni, ezt végül 10 milliárd dollárra emelték. A Bank of Tokyo-Mitsubishi szerint a tranzakció meglehetősen versenyképes kondíciók mellett történt.

  NRGreport
Címkék
#hitel   #olajár   #OPEC+   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.