Vállalatok

A Roszatom bevételének felét külföldi megrendelések adják

NRGreport | 2016.04.20. 11:09

A Roszatom folyamatosan növeli globális tevékenységét, bevételének mintegy fele már külföldi megrendelések teljesítéséből adódik – hangsúlyozta Alekszandr Loksin, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója első helyettese szerdán a Belarusz Atomexpóhoz kapcsolódó konferencia plenáris ülésén.

Elmondta: a következő 10 évre a Roszatom külföldi rendelésállománya atomerőmű építésre 110 milliárd dollár, Oroszországon kívül 34 atomerőművi blokkra – köztük a paksi blokkokra – van megrendelésük, Oroszországban 7 blokkot építenek.

Az idén nyáron átadják a Novovoronyezsi Atomerőmű VVR 1200-as blokkját, amely a világon az első harmadik plusz generációs blokk lesz – tette hozzá. Ehhez hasonló épül majd Pakson is a bővítéskor.

Alekszandr Loksin beszámolt arról, hogy az idén az oroszországi Belojarszkban 100 százalékos teljesítménnyel megkezdi az áramtermelést a BN 800-as gyorsneutronos reaktor is, amely az új technológiát jelentő negyedik generációs reaktorok fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú projekt lesz.

Az atomexpo programjaként Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója és az újságírók kedden megnézték az Asztravec mellett épülő Belorosz atomerőművet, ahová korábban megérkezett Budapestről a Ganz Engineering és Energetikai Kft. által gyártott négy óriási hűtőszivattyú a tervezett nyolcból.

A látogatáson tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Jukija Amano az M1 aktuális által az atomenergia jövőjére vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: a fukusimai baleset óta eltelt öt évben nő az érdeklődés az atomenergia iránt, a világ 30 országában fontolgatják a használatát, a termelés bővítését. A főigazgató a nemzetközi sajtótájékoztatón elismerően szólt Magyarország és az NAÜ kapcsolatáról, kiemelte és megköszönte azt a magyar segítségét, amelyet a szakmai világszervezet ellenőreinek képzéséhez, tréningjéhez nyújt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.