NRGreport
Menü

Az új támogatási rendszer segíti a zöldenergia arányának növekedését

A megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termeléshez nyújtott új támogatási rendszer elősegíti, hogy a teljes hazai áramfelhasználás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsák elő.

Ezt Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára mondta az M1 aktuális csatornán, szerdán.

Ez az arány most 9,5 százalék - közölte. Az Európai Unió 2020-ra 13 százalékos arányt jelölt meg, de Magyarország ennél többet vállalt - emelte ki az államtitkár.

Az új támogatási rendszer szerint a megtermelt zöldáramot a szabadpiacon értékesítik, de pályázni lehet kiegészítő támogatásra, amelynek mértékét rendelet szabályozza. A kisebb erőművek esetében ugyanakkor a fix támogatás megmarad, ezt a megújuló áramot termelők automatikusan megkapják - ismertette.

A megújuló energia előállításban sokféle forrás van, biomassza, geotermikus, nap-, szél- és vízenergia, és azok az energiák hasznosulnak majd a legjobban, amelyek a piac igényeit legjobban ki tudják elégíteni - fogalmazott Szabó Zsolt.

Az államtitkár hangsúlyozta, az új támogatási rendszerrel azt kívánják elősegíteni, hogy minél több új termelő lépjen be a piacra. Hozzátette, ezt európai uniós támogatások is segítik majd.

Forrás: MTI