NRGreport
Menü

A New York Egyetem környezetvédelmi laboratóriumában járt Áder János

Áder János a New York Egyetem vízügyi kutatásokkal és tanácsadással foglalkozó környezetvédelmi laboratóriumának vendége volt csütörtökön.

A magyar köztársasági elnök a fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ-tanácskozáson elmondott beszéde és a horvát államfővel folytatott megbeszélései után látogatott el a harlemi laboratóriumba, ahol annak egyik igazgatója, Charles Vörösmarty, a költő Vörösmarty Mihály egyenes ági leszármazottja fogadta.

A New York-i Városi Egyetem Haladó Tudományok Kutatási Központjában tudományos határterületeken felvetődő kérdésekre keresnek választ, öt tudományterülettel foglalkoznak, ezek egyike a környezettudomány. Ez a világ egyik első tudományos műhelye, amely a vízzel kapcsolatos szinte minden adatot egyszerre képes feldolgozni, és integrált következtetéseket levonni belőlük. A munkát Charles Vörösmarty kezdeményezte és vezeti.

A mérnöki tanszék vezetője és hidrológuskutató Vörösmarty professzor ábrákkal, térképekkel és fotókkal illusztrált előadást tartott a köztársasági elnöknek és kíséretének az intézetben folyó kutatásokról: a világ vízkészletének vizsgálatáról, a globális vízrendszerek megfigyeléséről és elemzésének módszereiről, a globális vízbiztonság megteremtésének eszközeiről. Az előadás után eszmecsere alakult ki a köztársasági elnök és a hidrológus szakember között. Áder János kérdezett és a maga tapasztalatait is elmondta.

A kutatóközpontban tett látogatás után a köztársasági elnök visszatért az ENSZ-palotába, és először kétoldalú megbeszélést folytatott Ameenah Gurib-Fakim asszonnyal, a másfélmillió lelket számláló szigetország, Mauritius köztársasági elnökével, majd részt vett a Vízügyi Elnöki Testület első ülésén, és külön megbeszélést tartott a testület tanácsadójával, Han Szün Szuval, aki korábban Dél-Korea kormányfője volt.

Forrás: MTI